Zadělávané husí drůbky dle Sandtnerové
(Marie Janků-Sandtnerová: "Kniha rozpočtů a kuchařských receptů", str. 151, Česká grafická unie a.s. Praha, 1941, česká kuchyně)
Zadělávané husí drůbky - spojíme s přípravou naložené husy a uděláme si je hned první den při nakládání husích porcí po jejím vykuchání. Upotřebíme očištěnou hlavu, jazyk, krk, žaludek, konce křídel a nohou. Játra si uděláme zvlášť usmažením v sádle vyškvařeném z kůže stažené z husy před nakládáním jako lahůdku a ještě k tomu získáme dobré husí škvarečky. Pokud je pro nás husa příliš nákladná a velká můžeme koupit drůbky z jiného ptactva a to jednotlivě v obchodech s drůbeží. Obecně stejným způsobem připravujeme vařené nakrájené drůbeží žaludky.
Suroviny pro 5 osob:
  • husí drůbky (hlava, krk, nohy křídla, žaludek, srdíčko)
  • sůl, podle chuti
  • 30 g másla
  • 40 g mouky
  • kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)
  • 30 g cibule
  • na špičku nože muškátového květu
  • 1 malý květák
  • 1 žloutek

    Postup přípravy:
  • Husí hlavu, krk nohy a křídla opaříme, očistíme, z hlavy odstraníme oči, usekneme zobák, jazyk oloupáme, z krku odstraníme zbytek hltanu a chřtánu.
  • Drůbky vypereme ve studené vodě a trochu je nasekáme.
  • V osolené vodě povaříme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, dobře očištěný a vypraný žaludek a srdíčko.
  • Pak přidáme připravené drůbky a uvaříme je doměkka.
  • Z rozpuštěného másla a mouky připravíme světležlutou jíšku, zředíme ji vývarem z drůbků a zeleniny.
  • Vymícháme přiměřeně zahoustlou omáčku, chvili ji povaříme.
  • Načež do omáčky zamícháme na špičku nože květu, měkké nakrájené drůbky a zvlášť uvařený květák.
  • Vše ještě malou chvíli povaříme.
  • Drůbky podáváme v omáčce obložené květákem a jako příkrm mohou být nudle, dušená rýže nebo houskové knedlíčky
  • Omáčku můžeme vylepšiti žloutkem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]