Zadělávané husí drůbky dle Sandtnerové
(Marie Janků-Sandtnerová: "Kniha rozpočtů a kuchařských receptů", str. 151, Česká grafická unie a.s. Praha, 1941, česká kuchyně)Zadělávané husí drůbky - spojíme s přípravou naložené husy a uděláme si je hned první den při nakládání husích porcí po jejím vykuchání. Upotřebíme očištěnou hlavu, jazyk, krk, žaludek, konce křídel a nohou. Játra si uděláme zvlášť usmažením v sádle vyškvařeném z kůže stažené z husy před nakládáním jako lahůdku a ještě k tomu získáme dobré husí škvarečky. Pokud je pro nás husa příliš nákladná a velká můžeme koupit drůbky z jiného ptactva a to jednotlivě v obchodech s drůbeží. Obecně stejným způsobem připravujeme vařené nakrájené drůbeží žaludky.
Suroviny pro 5 osob:husí drůbky (hlava, krk, nohy křídla, žaludek, srdíčko)sůl, podle chuti30 g másla40 g moukykořenová zelenina (mrkev, celer, petržel)30 g cibulena špičku nože muškátového květu1 malý květák1 žloutek
Postup přípravy:Husí hlavu, krk nohy a křídla opaříme, očistíme, z hlavy odstraníme oči, usekneme zobák, jazyk oloupáme, z krku odstraníme zbytek hltanu a chřtánu.Drůbky vypereme ve studené vodě a trochu je nasekáme.V osolené vodě povaříme na kolečka nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, dobře očištěný a vypraný žaludek a srdíčko.Pak přidáme připravené drůbky a uvaříme je doměkka.Z rozpuštěného másla a mouky připravíme světležlutou jíšku, zředíme ji vývarem z drůbků a zeleniny.Vymícháme přiměřeně zahoustlou omáčku, chvili ji povaříme.Načež do omáčky zamícháme na špičku nože květu, měkké nakrájené drůbky a zvlášť uvařený květák.Vše ještě malou chvíli povaříme.Drůbky podáváme v omáčce obložené květákem a jako příkrm mohou být nudle, dušená rýže nebo houskové knedlíčkyOmáčku můžeme vylepšiti žloutkem.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME