Naložená husa dle Sandtnerové
(Marie Janků-Sandtnerová: "Kniha rozpočtů a kuchařských receptů", str. 153, Česká grafická unie a.s. Praha, 1941, česká kuchyně)
Naložená husa - je vhodná zejména pro lidi, zvláště již starší, kteří neradi pojídají pečenou husu, poněvadž je tučná a tak těžce stravitelná. Zato však lehce snášejí husu naloženou, která se chutí vyrovná zvěřině a je lehce stravitelná, téměř dietní. Nakládati se má však nejlépe husa hodně vykrmená, která se normálně těžko vypéká a právě pro svou tučnost je těžko stravitelná. Při přípravě nakládané husy stáhneme z ní kůži i se sádlem a porce naložíme na několik dní. Získané drůbky upravíme hned první den před jako samostatné jídlo např. "Zadělávané husí drůbky". Podobně můžeme naložit tučnou kachnu, ta se však vzhledem ke své velikosti vypéká snadněji, ale chuť naložené kachni bude poněkud jiná, připomínající zvěřinu. Ze stažené kůže vyškvaříme zlatavé škvarečky a v získaném sádle usmažíme játra jako samostatnou lahůdku.
Kameninový hrnec k naložení porcí husy Suroviny:
  • nejlépe vykrmená asi 7 kg těžká husa, stažená z kůže naporcovaná a bez drůbků
    Na naložení:Husa na počátku cesty do hrnce
  • 160 g cibule
  • tlučený pepře, dle potřeby
  • drcené nové koření, dle potřeby
  • 1 hřebíček
    K vlastní úpravě naložené husy:
  • sůl
  • 40 g husího sádla
  • 100 g nakrájené kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
  • 1-2 bobkové listy
  • 30 g slaniny, na plátky
  • 10 g strouhanky

    Postup přípravy:
  • Husu vykucháme, zbavíme hltanu, hrtanu vnitřností a osekáme konce křídel.
  • Pak ji stáhneme z kůže i se sádlem tak, že na stehnách, křídlech a na zadní části hřbetu kousky kůže ponecháme.
  • Staženou husu lehce opereme, otřeme utěrkou, rozdělíme na porce a naložíme.
  • Na dno vysokého kamenného hrnce dáme drobně nakrájenou cibuli, na ni položíme několik porcí husy, posypeme je tlučeným pepřem, novým kořením, hřebíčkem, a opět přidáme nakrájenou cibuli.
  • Takto pokračujeme ve vrstvách až je v hrnci celá husa.
  • Porce husy v hrnci pak zatížíme a uložíme do studena na 2-3 dny. (V zimě vydrží naložená i 5-6 dní.
  • Při vlastní úpravě naložené husy usmažíme na sádle (získané ze stáhnuté kůže) nakrájenou kořenovou zeleninu, bobkové listy a přidáme osolená husí prsa, protažená na proužky nakrájenou slaninou, osolená stehna a ostatní porce husy s cibulí i šťávou, která se během naložení vyloužila.
  • Husu dusíme pod pokličkou na plotně, často ji podlévajíce, až i 2 hodiny.
  • Když je takto napolo udušena, přendáme obrácenou stranou husí porce na pekáč, posypeme strouhanou houskou a přidáme prolisovanou zeleninu.
  • Husu upečeme v troubě po obou stranách dočervena.
  • Upečenou husu narovnáme na mísu, polijeme šťávou, se které jsme sebrali přebytečné sádlo
  • Podáváme např. s opečenými bramborami a celerovým salátem.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]