Pepřová kachní prsíčka s mrkví
(Recept z časopisu "Květy", str. 56, 2007, francouzská kuchyně)Kachní prsíčka - jsou delikátní jemnou surovinou vhodnou pro slavnostní příležitosti. Kachna nemusí být jen pečena vcelku, tak jak je u nás nejobvyklejším zvykem např. "postaročesku", můžeme ji také připravit nestandardně po jednotlivých částech jejího tělíčka. Jemná prsíčka můžeme nějak jinak obzvláštnit a zbytek ptáka můžeme upéci tak, abychom uspokojily svoje tradiční chutě. K takto připraveným prsíčkům budeme podávat čerstvý bílý chléb a lehké červené víno. Na přípravu následujícího jídla budeme potřebovat přibližně celkem 1,5 hodiny z toho 30 minut je plná práce. Zbytek času je dohled nad tepelným zpracováním.
Suroviny pro 4 porce:2 kachní prsíčka2-3 lžíce hrubě mletého pepře a sůl400 g šalotky600 g mladé mrkve1 lžíce malých kaparů125 ml suchého vína typu marsala1 svazek petrželky, nadrobno nasekaný1 lžička citrónové šťávy
Postup přípravy:Troubu předehřejeme jen na 80°C, aby se nám to opravdu povedlo.(Poznámka: - pokud nemáme moderní regulovanou troubu zkontrolujeme nastavení radějiteploměremKachní prsa položíme na prkénko kůží navrch a několikrát ji do kříže nařízneme, neprořizneme však maso!Smícháme hrubě mletý pepř se solí a z obou stran směs do masa pořádně vetřeme.Na plotnu postavíme a zahřejeme ohnivzdornou pánev (bez nebo s držadlem vhodným pro teplotu trouby).Kachní prsa položíme na pánev kůží dospod a dobře je propečeme.Prsa pak obrátíme a ještě jednou z druhé strany je opékáme.Pak vyjmeme maso z pánve a ve zbylém tuku osmahneme oloupané šalotky.Maso vrátíme na pánev kůží navrch a vložíme je přibližně na 40 minut do trouby.Mezitím očištěnou mrkev po délce rozkrojíme na čtvrtiny, pokud jsou mrkve moc dlouhé, raději je přepůlíme.Asi 15 minut před dopečením masa rozehřejeme na plotně v kastrolu máslo, přidáme pásky mrkve, víno, kapary, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme 8 minut při střední teplotě. Mrkev má být na skousnutí měkká, ale mírně křupavá.Mrkev dochutíme citrónovou šťávou a promícháme s nasekanou petrželkou.Upečená kachní prsa nakrájíme ostrým nožem na plátky, narovnáme na podávací mísu a přineseme na stůl společne s dušenou mrkví. Hosté nebo rodina již netrpělivě čekají a jsou moc zvědaví co se to přineslo za dobroty, neboť linoucí se vůně z kuchyně to již předem málem prozrazují.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME