Pepřová kachní prsíčka s mrkví
(Recept z časopisu "Květy", str. 56, 2007, francouzská kuchyně)
Kachní prsíčka - jsou delikátní jemnou surovinou vhodnou pro slavnostní příležitosti. Kachna nemusí být jen pečena vcelku, tak jak je u nás nejobvyklejším zvykem např. "postaročesku", můžeme ji také připravit nestandardně po jednotlivých částech jejího tělíčka. Jemná prsíčka můžeme nějak jinak obzvláštnit a zbytek ptáka můžeme upéci tak, abychom uspokojily svoje tradiční chutě. K takto připraveným prsíčkům budeme podávat čerstvý bílý chléb a lehké červené víno. Na přípravu následujícího jídla budeme potřebovat přibližně celkem 1,5 hodiny z toho 30 minut je plná práce. Zbytek času je dohled nad tepelným zpracováním.
Pepřová kachní prsíčka Suroviny pro 4 porce:
  • 2 kachní prsíčka
  • 2-3 lžíce hrubě mletého pepře a sůl
  • 400 g šalotky
  • 600 g mladé mrkve
  • 1 lžíce malých kaparů
  • 125 ml suchého vína typu marsala
  • 1 svazek petrželky, nadrobno nasekaný
  • 1 lžička citrónové šťávy

    Postup přípravy:
  • Troubu předehřejeme jen na 80°C, aby se nám to opravdu povedlo.(Poznámka: - pokud nemáme moderní regulovanou troubu zkontrolujeme nastavení radějiteploměremKachní prsa položíme na prkénko kůží navrch a několikrát ji do kříže nařízneme, neprořizneme však maso!
  • Smícháme hrubě mletý pepř se solí a z obou stran směs do masa pořádně vetřeme.
  • Na plotnu postavíme a zahřejeme ohnivzdornou pánev (bez nebo s držadlem vhodným pro teplotu trouby).
  • Kachní prsa položíme na pánev kůží dospod a dobře je propečeme.
  • Prsa pak obrátíme a ještě jednou z druhé strany je opékáme.
  • Pak vyjmeme maso z pánve a ve zbylém tuku osmahneme oloupané šalotky.
  • Maso vrátíme na pánev kůží navrch a vložíme je přibližně na 40 minut do trouby.
  • Mezitím očištěnou mrkev po délce rozkrojíme na čtvrtiny, pokud jsou mrkve moc dlouhé, raději je přepůlíme.
  • Asi 15 minut před dopečením masa rozehřejeme na plotně v kastrolu máslo, přidáme pásky mrkve, víno, kapary, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme 8 minut při střední teplotě. Mrkev má být na skousnutí měkká, ale mírně křupavá.
  • Mrkev dochutíme citrónovou šťávou a promícháme s nasekanou petrželkou.
  • Upečená kachní prsa nakrájíme ostrým nožem na plátky, narovnáme na podávací mísu a přineseme na stůl společne s dušenou mrkví. Hosté nebo rodina již netrpělivě čekají a jsou moc zvědaví co se to přineslo za dobroty, neboť linoucí se vůně z kuchyně to již předem málem prozrazují.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]