Nadívaná pečená kachna s pomerančovou omáčkou
(Libuše Vlachová: "Co chutná v Evropě", str. 363, Avicenum Praha, 1979, anglická kuchyně)
Suroviny:kachna o váze 2,5 kg15 g hladké mouky300 ml vývaru z drůbků4 pomeranče1 středně velká cibule, nahrubopepř a sůl
Na náplň:30 g másla nebo margarinu (Hery)2 malé cibule90 g strouhanky2 rovné lžíčky jemně nakrájené petrželky1 vejce1/2 lžičky sušené šalvějepepř a sůl
Na omáčku:1 pomeranč150 ml vody300 ml vývaru z drůbků1 sklenka sherry1 lžička škrobové moučkysůl
Postup přípravy:
Z drůbků, cibule, pepře, soli a 1,25 l vody připravíme vývar. Do horní části břišní dutiny vložíme nádivku (viz níže) a kůži sepneme jehlou na masové závitky nebo zašijeme. Takto upravenou kachnu vložíme do pekáče. Prsíčka a stehýnka propícháme (tenderizujeme), pokryjeme hliníkovou fólií a pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C) asi hodinu. Pak fóĺii odstraníme, prsíčka a stehýnka opět napícháme, poprášíme moukou a pečeme další 20-30 minut
Oloupané pomeranče nakrájíme příčně na silnější kolečka, semínka odstraníme a asi 15 minut před dopečením rozložíme kolečka z pomerančů na pekáč kolem kachny. Po dopečení kachnu vyndáme na mísu, ozdobíme řeřichou a kolečky pomeranče. Ze šťávy slijeme všechen tuk. Přidáme 150 ml vývaru, pepř, sůl, seškrábneme výpečky, povaříme a nalijeme na kachnu. Podáváme s pomerančovou omáčkou.
Příprava pomerančové omáčky:
Z pomeranče, důkladně omytého v horké vodě, tence skrojíme oranžovou kůru, pak nůžkami nastřiháme na proužky velikosti zápalky a ty povaříme 10 minut v mírně osolené vodě. Do vývaru z drůbků přidáme šťávu z pomeranče, povařenou měkkou kůru, přivedeme k varu a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou se lžící prochladlého vývaru z pomerančové kůry. Omáčku ještě krátce povaříme, Přidáme sherry a nalijeme do omáčníku.
Příprava náplně:
Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na másle/margarínu. Sejmeme z plotýnky a přidáme strouhanku, pepř, sůl bylinky a nakonec rozšlehané vejce. Můžeme podávat z vařenými brambory.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME