Nadívaná pečená kachna s pomerančovou omáčkou
(Libuše Vlachová: "Co chutná v Evropě", str. 363, Avicenum Praha, 1979, anglická kuchyně)

Suroviny:
  • kachna o váze 2,5 kg
  • 15 g hladké mouky
  • 300 ml vývaru z drůbků
  • 4 pomeranče
  • 1 středně velká cibule, nahrubo
  • pepř a sůl
    Na náplň:
  • 30 g másla nebo margarinu (Hery)
  • 2 malé cibule
  • 90 g strouhanky
  • 2 rovné lžíčky jemně nakrájené petrželky
  • 1 vejce
  • 1/2 lžičky sušené šalvěje
  • pepř a sůl
    Na omáčku:
  • 1 pomeranč
  • 150 ml vody
  • 300 ml vývaru z drůbků
  • 1 sklenka sherry
  • 1 lžička škrobové moučky
  • sůl

    Postup přípravy:
    Z drůbků, cibule, pepře, soli a 1,25 l vody připravíme vývar. Do horní části břišní dutiny vložíme nádivku (viz níže) a kůži sepneme jehlou na masové závitky nebo zašijeme. Takto upravenou kachnu vložíme do pekáče. Prsíčka a stehýnka propícháme (tenderizujeme), pokryjeme hliníkovou fólií a pečeme ve středně vyhřáté troubě (180°C) asi hodinu. Pak fóĺii odstraníme, prsíčka a stehýnka opět napícháme, poprášíme moukou a pečeme další 20-30 minut
    Oloupané pomeranče nakrájíme příčně na silnější kolečka, semínka odstraníme a asi 15 minut před dopečením rozložíme kolečka z pomerančů na pekáč kolem kachny. Po dopečení kachnu vyndáme na mísu, ozdobíme řeřichou a kolečky pomeranče. Ze šťávy slijeme všechen tuk. Přidáme 150 ml vývaru, pepř, sůl, seškrábneme výpečky, povaříme a nalijeme na kachnu. Podáváme s pomerančovou omáčkou.
    Příprava pomerančové omáčky:
    Z pomeranče, důkladně omytého v horké vodě, tence skrojíme oranžovou kůru, pak nůžkami nastřiháme na proužky velikosti zápalky a ty povaříme 10 minut v mírně osolené vodě. Do vývaru z drůbků přidáme šťávu z pomeranče, povařenou měkkou kůru, přivedeme k varu a zahustíme škrobovou moučkou rozmíchanou se lžící prochladlého vývaru z pomerančové kůry. Omáčku ještě krátce povaříme, Přidáme sherry a nalijeme do omáčníku.
    Příprava náplně:
    Drobně nakrájenou cibuli osmažíme na másle/margarínu. Sejmeme z plotýnky a přidáme strouhanku, pepř, sůl bylinky a nakonec rozšlehané vejce. Můžeme podávat z vařenými brambory.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]