Kachna na způsob zvěřiny
(Libuše Vlachová: "Co chutná v Evropě", str. 173, Avicenum Praha, 1979)

Suroviny:
  • 1 kachna
  • 200 ml kyselé smetany
  • 100 ml bílého vína
  • 1 lžíčka cukru
  • kořenná zelenina:bn mrkev, celer a petržel, na kostičky či plátky
  • 1 středně velká cibule, na plátky
  • citrónová šťáva nebo ocet
  • pepř a sůl
    Příloha:houskové knedlíky nebo nočky

    Postup přípravy:
    Kachnu očistíme, osolíme, opepříme na povrchu i uvnitř a vložíme do pekáče. Podlijeme vodou, přidáme citrónovou šťávu (nebo ocet), nakrájenou cibuli, zeleninu a podusíme pod pokličkou doměkka. Když se šťáva téměř vydusí, sejmeme poklici a kachnu opečeme za občasného podlévání po obou stranách a pak vyjmeme. Změklou zeleninu prolisujeme před cedník, nebo rozmixujeme, k obarvení šťávy přidáme karamel připravený upražením cukru na pánvi, víno, smetanu a ještě krátce povaříme. Porce kachny podáváme např. s nočky, knedliky a třeba brusinkovým kompotem, pokud ho máme a najdeme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]