Kachna na způsob zvěřiny
(Libuše Vlachová: "Co chutná v Evropě", str. 173, Avicenum Praha, 1979)
Suroviny:1 kachna200 ml kyselé smetany100 ml bílého vína1 lžíčka cukrukořenná zelenina:bn mrkev, celer a petržel, na kostičky či plátky1 středně velká cibule, na plátkycitrónová šťáva nebo ocetpepř a sůl
Příloha:houskové knedlíky nebo nočky
Postup přípravy:
Kachnu očistíme, osolíme, opepříme na povrchu i uvnitř a vložíme do pekáče. Podlijeme vodou, přidáme citrónovou šťávu (nebo ocet), nakrájenou cibuli, zeleninu a podusíme pod pokličkou doměkka. Když se šťáva téměř vydusí, sejmeme poklici a kachnu opečeme za občasného podlévání po obou stranách a pak vyjmeme. Změklou zeleninu prolisujeme před cedník, nebo rozmixujeme, k obarvení šťávy přidáme karamel připravený upražením cukru na pánvi, víno, smetanu a ještě krátce povaříme. Porce kachny podáváme např. s nočky, knedliky a třeba brusinkovým kompotem, pokud ho máme a najdeme.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME