Krůta na pomerančích s rýží
(Jo-Anne Coxová, Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str 261, Columbus Praha, 2000)
Krůta na pomerančích - je dobrý způsob jak zužitkovat zbylou uvařenou rýži. Místo pomeranče můžeme použít čerstvý nebo konzervovaný růžový grapefruit a místo krůty i kuřecích prsíček. Podáváme např. s čerstvým rajčatovým salátem s cibulí.
Suroviny:
  • 450 g krůtího masa bez kůže, na proužky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká cibule, nakrájená
  • 300 ml neslazené pomerančové šťávy
  • 1 bobkový list
  • 225 g malých růžiček brokolice
  • 1 větší cuketa, na kostičky
  • 1 velký pomeranč
  • 350 g rýže
  • sůl a pepř
    Na ozdobení:
  • 25 g vypeckovaných černých oliv ve vlastní šťávě, okapané, rozčtvrcené
  • nasekané lístky bazalky
    Příloha: rajčatový salát s cibulí

    Postup přípravy:
    Ve velké pánvi rozehřejeme olej a za neustálého míchání osmahneme cibuli a nakrájené krůtí maso, dokud lehounce nezhnědne. Přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme bobkový list, sůl a pepř. Přivedeme k varu a necháme na mírném plamení 10 minut povařit.
    Mezitím vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou růžičky brokolice a necháme je pod pokličkou maximálně 10 minut blanšírovat. Přidáme pokrájenou cuketu, znovu přivedeme vodu k varu a vše povaříme další 3 minuty. Pozor, zeleninu nesmíme převařit, musí zůstat chrupavá. Pak ji necháme na cedníku okapat a odložíme zatím stranou.
    Pomeranč oloupeme a zbavíme ostrým nožem bílých vláken, Pomerančovou dužinu nakrájíme na tenká kolečka, které ještě přepůlíme.
    Do pánve s masem a cibulí přidáme brokolici, cuketu, uvařenou rýži a pokrájený pomeranč. jemně promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a 3-4 minuty zahříváme téměř u bodu varu.
    Rýži s krůtím masem a zeleninou rozdělíme na ohřáté talíře, ozdobíme černými olivami a čerstvými lístky bazalky.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]