Krůta na pomerančích s rýží
(Jo-Anne Coxová, Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str 261, Columbus Praha, 2000)Krůta na pomerančích - je dobrý způsob jak zužitkovat zbylou uvařenou rýži. Místo pomeranče můžeme použít čerstvý nebo konzervovaný růžový grapefruit a místo krůty i kuřecích prsíček. Podáváme např. s čerstvým rajčatovým salátem s cibulí.
Suroviny:450 g krůtího masa bez kůže, na proužky1 lžíce olivového oleje1 středně velká cibule, nakrájená300 ml neslazené pomerančové šťávy1 bobkový list225 g malých růžiček brokolice1 větší cuketa, na kostičky1 velký pomeranč350 g rýžesůl a pepř
Na ozdobení:25 g vypeckovaných černých oliv ve vlastní šťávě, okapané, rozčtvrcenénasekané lístky bazalky
Příloha: rajčatový salát s cibulí
Postup přípravy:
Ve velké pánvi rozehřejeme olej a za neustálého míchání osmahneme cibuli a nakrájené krůtí maso, dokud lehounce nezhnědne. Přilijeme pomerančovou šťávu, přidáme bobkový list, sůl a pepř. Přivedeme k varu a necháme na mírném plamení 10 minut povařit.
Mezitím vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou růžičky brokolice a necháme je pod pokličkou maximálně 10 minut blanšírovat. Přidáme pokrájenou cuketu, znovu přivedeme vodu k varu a vše povaříme další 3 minuty. Pozor, zeleninu nesmíme převařit, musí zůstat chrupavá. Pak ji necháme na cedníku okapat a odložíme zatím stranou.
Pomeranč oloupeme a zbavíme ostrým nožem bílých vláken, Pomerančovou dužinu nakrájíme na tenká kolečka, které ještě přepůlíme.
Do pánve s masem a cibulí přidáme brokolici, cuketu, uvařenou rýži a pokrájený pomeranč. jemně promícháme, podle chuti osolíme, opepříme a 3-4 minuty zahříváme téměř u bodu varu.
Rýži s krůtím masem a zeleninou rozdělíme na ohřáté talíře, ozdobíme černými olivami a čerstvými lístky bazalky.
nahoru
ZPĚT do kapitoly
HOME