Husí/kachní škvarečky - Tepertö
(Arnikó Gergely: "Culinaria Hungaria", str. 152, Culinaria Könemann, Cologne 1999, maďarská kuchyně)

Tepertö - tak se v originále nazývají maďarské škvarečky z husí kůže. Jsou připravovány nejprve dušením v malém množství vody, pak škvařením v souběžně rozpouštěném syrovém husím sádle. V konečné fázi získáme nádherně zlatavě zbarvené kousky křupavé kůže a dosažené s přispěním malého přídavku mléka v závěru. Získané sádlo má nažloutlou barvu.
Opravdickou delikatesou jsou jak horké, tak studené. Horké je podáváme s nakládanou zeleninou, studené jsou zase výborné s jarní cibulkou, rajčaty a paprikovými lusky. Také dobře poslouží, když tradičně upečenou husu/kachnu před podáváním ozdobíme na talíři současně připravenými škvarečky. Stejně, . . .co vám mám povídat, s dobrým chlebem . . hm, to je ale také pochoutka!



Suroviny:
  • kůže z husy nebo kachny
  • surové husí nebo kachní sádlo
  • malé množství mléka
  • sůl

  • Příloha: chléb, čertvá nebo nakládaná zelenina

    Postup přípravy:
    Z pečlivě očištěné kůže husy nebo kachny odřízneme větší vrstvy sádla. Kůži i tuk nakrájíme na docela malé, ale stejně velké kousky (kůži nikdy netrháme, ale krájíme). Všechno vložíme do širokého kastrůlku, zalijeme vodou jen tak, aby všechny kousky byly právě potopeny. Nádobu přikryjeme pokličkou a dusíme. Tuk se postupně uvolňuje a shromažďuje na vodní hladině. Odděláme pokličku a pokračujeme dál v zahřívání; voda se odpařuje a škvarečky se najednou ocitnou v sádle, kde se počnou škvařit a začnou krásně hnědnout. Všechno bedlivě pozorujeme a občas mírně nakláníme kastrůlkem ze strany na stranu, aby se všechny kousky stejnoměrně osmahly. Načež nádobu sundáme z ohně a opatrně povrch škvarečků postříkáme troškou mléka; přitom dáváme pozor - tuk začne prskat! Znovu zakryjeme hrnec poklicí a postavíme ho na několik minut na oheň a počkáme, až škvarky dosáhnou překrásně zlatavé barvy. Nakonec na sítu oddělíme tuk od škvarků, na sítě je ještě promačkáme lžící, abychom co nejvíce snížili obsah tuku. Pak je jen ochutíme solí a podáváme.

    Doplňující recept v DDK:
  • Rillons - francouzské škvarky - viz poznámky DDK

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]