Francouzská kachní prsíčka s omáčkou ze zeleného pepře - French Duck Breasts in Green Peppercorn Sauce
(France Monthly, 2005)

Kachní prsíčka jsou v tomto receptu jsou marinovaná i s kůží v oleji se zázvorem a tymiánem a pak obvyklým způsobem upečena na cibulce s jablky. Recept pochází z důležité francouzské gastronomické oblasti, situované 150 km východně od Paříže, která po staletí byla místem korunovací francouzských králů; ale dnes je více známá svými delikátními, něžnými a perlivými víny stejného jména, které bývá velmi často potěšením, na celém světě, při oslavách všeho druhu: "Champagne". Šampaňská kuchyně je prostá, ale důkladná a využívá ráda svého přírodního daru - skvělého vína.
Suroviny pro 4 porce:Magret de canard
  • 4 kačení prsíčka bez kostí
  • 1 šálek (250 ml) francouzského bílého vína (např. Vouvray, Merlaut, Muscadet nebo Sancerre)
  • 2 lžíce zrnek zeleného pepře
  • 30 g másla
  • 1/4 (60 ml) šálku koňaku
  • 1/4 (50 g) šálku smetany na šlehání
  • 1 špetka soli

    Postup přípravy:
    Porce kačeních prsíček marinujeme přes noc v bílém víně s 1 lžící zrníček černého pepře. Druhý den prsíčka osušíme. Na restovací pánvi rozpustíme máslo a přidáme kachní prsíčka a osolíme. Restujeme zprudka z obou stran, asi 3 minuty na každé straně bude stačit. Maso by mělo zůstat jen středně propečené ("medium rare"). Porce kachny odstraníme z pánve a uložíme na teplé místo, přikryté vyhřátými talíři. Do pánve s vypečenou omáčkou nalijeme koňak, šálku bílého vína, kterým jsme marinovali, smetanu a 1 lžíci kuliček zeleného pepře. Prudce ohříváme po dobu 5 minut, za občasného míchání. Omáčkou přelijeme kačení prsíčka a bezprostředně podáváme.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]