Kachna na pomerančích (Upraveno podle receptu z časopisu "Svět kuchyně", čís. 32, str. 7, vydal Radian Havířov, 2001)
Suroviny pro 6 porcí:
1 kachna vážící asi 1,5 kg
4 pomeranče
2 mrkve, 1 celer (100 g), vše nakrájené na kostičky
2 cibule, nakrájené
1 šálek suchého bílého vína
3/4 šálku drůbežího bujónu (instantní nebo z kostky)
2 lžíce vinného octa
1 lžíce cukru
1 lžíce másla
1 lžíce bramborové moučky (škrobu)
sůl a pepř
Příloha: pečené brambory nebo bramborovými kroketami
Postup přípravy: Kachnu omyjeme, osušíme, potřeme pepřem a solí a necháme asi hodinu odležet. Pak ji položíme na pekáč, podlijeme pěti lžícemi vody a zprudka pečeme v troubě předehřáté na 250°C dorůžova. Během pečení kachnu poléváme vypečenou šťávou. Z pekáče odstraníme přebytek tuku, přidáme nakrájenou zeleninu (cibuli, mrkev, celer) a šťávu vymačkanou ze dvou pomerančů. Pekáč přikryjeme a kachnu dalších 30 minut pečeme při teplotě 180°C. Z jednoho ze dvou zbylých pomerančů dobře omyjeme, oloupeme kůru a nakrájíme na tenké nudličky, které asi 2 minuty blanžírujeme v horké vodě. Dužinu tohoto pomeranče nakrájíme napříč na plátky, které prohřejeme na másle. Upečenou kachnu z pekáče vyjmeme a uchováme prozatím v teple. V kastrůlku rozpustíme cukr na světlý karamel, přidáme ocet a šťávu vymačkanou ze zbylého čtvrtého pomeranče. Necháme vychladnout a pak zaprášíme bramborovou moučkou - tak připravíme pomerančový karamel. Vypečenou šťávu z kachny přecedíme, zbavíme zbytků tuku, vlijeme do ní pomerančový karamel a zahustíme povařením. Nakonec vše dochutíme solí, pepřem a přidáme pomerančovou kůru. Kachnu položíme na servírovací mísu, obložíme plátky pomeranče, ozdobíme proužky kůry a polijeme šťávou. Zbytek šťávy podáváme v omáčníku.
»Kachna vejde do hospody a poručí si pivo. Hostinský na to: "Vždyť jste kachna!" "Zrak máte v pořádku," odpoví kachna. "Ale vy mluvíte!" "Sluch máte také v pořádku. Tak dostanu to pivo?" Hospodský před kachnu postaví půllitr a zeptá se kachny, co tady dělá. "Dělám na stavbě tady přes ulici. Pár týdnů nám to potrvá, tak sem každé poledne na jedno zajdu." Skutečně v každé polední přestávce se kachna přikolébá a dá si jedno točené. Za týden do města přijede jako každým rokem cirkus. Jeho majitel také přijde na pivo a hostinský se mu zmíní o mluvící kachně. "Tu kdybyste dostal do cirkusu, to byste měl kšefty! Mluvící kachna by byla bomba! Jestli chcete, tak s ní promluvím." Příští poledne se kachna zase staví na pivo. Hostinský jí řekne: "Poslyšte, ve městě je cirkus. Včera jsem mluvil s majitelem, a on má o vás velký zájem." "Vážně?" "Opravdu. V cirkusu si můžete přijít na pěkné jmění. Jestli chcete, tak vám to u majitele domluvím." "Počkejte," řekne kachna. "Říkáte cirkus - taková ta věc ve velkém stanu?" "No ano. Můžu vám domluvit, že tam od zítřka nastupujete." Kachna vypadá velmi překvapeně. "No tak dobře - ale nechápu, k čemu jim v tom stanu bude omítkář!"«