Plněný husí krk - Gefüllter Gänsenhals
(Juliana Fialová aj.: Mezinárodní kuchařka, str. 96, StZdN Praha 1967, německá kuchyně)
Suroviny:
  • 1 kůže s celého husího krku
  • 1 játra z nekrmené husy (nebo odpovídající množství z jiné drůbeže), umletá
  • 200 - 250 g hodně prorostlého vepřového masa např. z krkovičky nebo bůčku, umletého
  • 1 vejce
  • sůl a pepř
  • strouhanka, podle potřeby

  • Příloha: čerstvý chléb, kyselé okurky

    Postup přípravy:
    K mletým syrovým játrům a vepřovému masu přidáme vejce, sůl, pepř a podle potřeby strouhanku a promícháme. Husí krk na užším konci zašijeme a širším koncem naplníme masovou směsí, tak aby kůže nebyla příliš napnuta. Pečeme na husím sádle po obou stranách. Plněný husí krk podáváme studený, krájíme na kolečka jako salám a podáváme s chlebem a okurčičkami.
    »"Husa . . . Husa . . . (čte profesor) . . Husa nadívaná, zvaná též štrasburská. "Ano to je ono. Čti, čti!" "Používáme hus zvlášť sádelnatých se zbytnělými játry, čehož dosáhneme vykrmováním za omezeného pohybu. Husa má mit pět až sedm měsíců." "Sedm měsíců! Čti dál" "Oškubejte, vyvrhněte vnitřnosti omyjte. Oloupejte "jablka", odjádrujte . . " "Od-já-druj-te"! " . . nakrájejte, pečte na mírném ohni na zpěněné cibulce. Pokrájejte játra s petrželkou, přidejte jablka, housku máčenou v mléce a pečené kaštany. Osolte, opepřete, dokonale promíchejte a nadívejte břišní otvor . . ." "Tady, tady to je." " . . břišní otvor touto nádivkou, až je kůže napjatá jak buben. Zašijte, svažte nohy a pečte asi dvě hodiny". (odmlka) "To je všechno?" "Všechno"«

    (Robert Gurik, 1932, kanadský dramatik:"API 2967", Světová literatura 1/1987)
    Grilovaný plněný husí nebo kachní krk
    (Varianta receptu podle přílohy "IN MAGAZÍN" deníku Hospodářské noviny, 2006)
    Suroviny pro 4 porce:
  • 2 husí nebo kachní krky
  • 200 g prorostlého vepřového masa, na kousky
  • 2 rohlíky, na kousky
  • 100 ml mléka
  • 3 vejce
  • sůl
  • mletý zázvor
  • 3 stroužky česneku, nasekaný
  • 80 g slaniny, na drobné kostičky
  • 1 cibule, nadrobno
  • 150 g husích nebo kachních jater, nakrájená
  • olej
  • světlé pivo na potírání

    Postup přípravy:
    Očištěnou kůži z krků na jednom konci zašijeme. Maso a rohlíky nakrájíme na kousky, zalijeme mlékem a necháme nabobtnat. Potom maso i s vymačkaným pečivem rozemeleme, přidáme vejce, sůl a zázvor. Cibuli, česnek, slaninu krátce opečeme s nakrájenými játry, směs přidáme do mletého masa a promícháme. Získanou hmotou naplníme krky a zašijeme je. Krky neplníme příliš těsně, aby nepraskly (můžeme je pro jistotu propíchat vidličkou). Opékáme na grilu za občasného obracení a potírání olejem a pivem; případně je upečeme pod grilem v troubě.

    Obdobný recept v DDK:
  • Nadívaný vařený husí krk dle Jiřiny Šejbalové
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]