Kachna po indonésku
(Soňa Čermáková, Malang, Indonésie - Jáva, březen 2002, indonéská kuchyně)

Suroviny:
  • 4 kachní řízky z prsíček
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 100 ml rýžového vína
  • 200 g čínského zelí
  • 200 g pórku
  • 40 g mandlových lupínků
  • 4 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • 1 lžička sambal oelek
  • 2 sklenice směsi nakládané zeleniny
  • 200 g rýže (basmati)
    Příloha: vařená rýže se zeleninou

    Postup přípravy:
    Kachní prsíčka omyjeme a osušíme. Sójovou omáčku rozmícháme v rýžovém víně a v této směsi kachní maso minimálně jednu hodinu marinujeme. Mezitím očištěné čínské zelí a pórek nakrájíme na nudličky, mandlové lupínky osmahneme dozlatova. Kachní maso vyjmeme z marinády, položíme nejprve kůží dolů do rozpáleného oleje na pánvi a opékáme. Opekáme celkem asi 10 minut po obou stranách. Pak vyjmeme a postavíme na teplé místo.
    Čínské zelí a pórek spaříme, přidáme marinádu, sůl, pepř, sambal (na kaši rozetřené chilli papričky s česnekem v třecí misce), míchanou zeleninu a společně podusíme. Kachní maso nakrájíme na tenké, šikmé plátky. Mandlové lupínky vmícháme do zeleniny. Rýži uvaříme a podáváme na talíři upravenou do věnce. Uprostřed rýžového věnce úhledně umístíme plátky masa a zeleninu.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]