Kachní prsíčka se zelím s rozinkami
("Prima vařečka",TV Prima, listopad 2000)Kuba Čermák před startem
Hody - Celá naše rodina dodržuje hody. Přijede děda umí výbornou kačenu, babička vaří skvělé zelí a teta. Všichni z otcovi strany. Jdeme se podívat na průvod. Zatímco my se díváme na skvělý průvod, děda nebo babička zůstávají v kuchyni (aby hlídali tu kačenu samozřejmě). Když se vrátíme vyhladovělí domů, nachystáme stůl, zatím se vedle kačeny a zelí vaří ještě polévka. Já dojdu pro pivo a máma nachystá skleničky na dopředu koupené víno. Z kuchyně se všemi směry šíří lahodná vůně. Když je polévka hotová, děda ve své tradiční kyjovské zástěře začne nalívat. Při jídle sem tam odběhne se podívat na kačenku. Když dojíme, děda naservíruje zelí a přinese ještě na pekáči dozlatova vypečenou, krásně vonící a chutnající kačenu!! Všichni se těší, že se dočkali a začneme si brát. Nejprve polijeme zelí šťávou a pak si každý vezme co sní. Po kačeně se během několika minut slehne zem a zbytky si nikdo nedovolí nechat. Všichni jsou většinou přejedení a až nám po chvilce vytráví, tak se všichni začneme těšit na další hody.
(Kuba Čermák (13), školní slohová práce, Kyjov 2003)
Suroviny:
  • 750 g kachních prsíček
  • sůl
  • kmín
  • 2 větší cibule
  • 500 g kysaného zelí
  • 250 ml suchého bílého vína
  • 1 polévkovou kostku
  • 1 syrový brambor
  • hrst rozinek
  • 2 lžíce sádla

  • Příloha: bramborové knedlíky

    Postup přípravy:
    Kachní prsíčka opláchneme, osolíme, okmínujeme, podlijeme na pekáčku horkým vývarem a pečeme do poloměkka. Během pečení podléváme vodou a přeléváme vypečenou šťávou. Mezitím na sádle podusíme na nudličky nakrájenou cibuli, přidáme překrájené zelí a kmín, podlijeme vínem a společně s rozinkami. Když je zelí měkké, přidáme oloupaný a nahrubo nastrouhaný brambor, který se zelím promícháme. Podušené zelí rozložíme na pekáč, na ně položíme upečená kachní prsíčka a společně v troubě ještě dopečeme.
    Na nahřáté talíře vložíme porce prsíček, obložíme je zelím s rozinkami, bramborovými knedlíky a vše přelejeme vypečenou šťávou.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]