Kachní roláda dle Nero Wolfe
("Prima vařečka",TV Prima, listopad 2000)
Suroviny:
  • 1 mladá kachna
  • 200 g krevet
  • 4 lžíce másla
  • 100 g celeru
  • 1 šalotka
  • 100 g žampionů
  • 1/2 bílé veky
  • 2 šálky rýže
  • 500 ml bílého vína (typ sherry)
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 2 malé nasekané cibulky
  • 2 svitky petrželky
  • 1 celerový stonek
  • pepř, sůl
    Na omáčku:
  • 250 g kachních jater
  • 3 lžíce másla
  • 2 šalotky
  • 200 g žampionů
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml vývaru
  • Přílohy: rýže, těstoviny, nočky

    Postup přípravy:
    Kachnu vykostíme (začínáme od hřbetu). Na másle orestujeme kostičky šalotky, celeru, žampiony a po pěti minutách přidáme krevety a restujeme 3 minuty. Vmícháme nasekaný pomeranč, kostky nakrájené veky, rýži a přidáme trochu vína. Pak osolíme a opepříme. Směs vložíme do dutiny kachny, kterou stočíme do rolády, převážeme provázkem a pečeme. Poléváme vývarem a vínem. Pak přidáme k roládě do pekáče nasekanou cibulku, petržel, celer a stále pečeme za přelévání výpečenou šťávou. Po upečení necháme mírně ochladnout, maso nařežeme na plátky, přelijeme omáčkou a podáváme se žampiónovou pohádkou.
    Příprava žampionové omáčky:
    Orestujeme šalotku a žampiony na másle, poprášíme moukou a restujeme až dozlatova. Pak přidáme vývar a uvedeme do varu, přidáme pepř, bobkový list, případně rajský protlak. Provaříme přibližně 15 minut, ale za stálého míchání až do zhoustnutí. Zředíme vínem a přidáme nadrobno nasekaná játra a povaříme ještě 10 minut.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]