Sýrové pochoutky - Welsh and American rarebits"
(Vilém Vrabec: "Teplá kuchyně I.", str. 326-327, St.Zd. nakladatelství Praha, listopad 1961)
Anglická sýrová pochoutka - Welsh rarebits
Suroviny:
12 krajíčků bílého chleba (veky), bez kůrky a asi 1 cm silných40 g másla nebo oleje12 okrouhlých tenčích plátků ementálu stejné velikosti jako krajíčky chlebatrochu mleté papriky nebo cayenského pepře, popřípadě směs koření curry.
Postup přípravy:Krajíčky bílého chleba opečeme v rozpáleném tuku po obou stranách dorůžova.Na opečené topinky položíme plátky sýra, nepatrně posypeme některým z výše uvedeného koření.Topinky se sýrem vložíme do horké trouby (asi 180°C) a krátce opečeme až do částečného rozpuštění a dosažení lesklého vzhledu povrchu.Sýrové pochoutky (sýrové toasty) narovnáme na nahřátý talíř a ihned podáváme.
Americká sýrová pochoutka - American rarebits
Suroviny:40 g másla 250 g nastrouhaného ementálusůlsladká paprika3 lžíce husté smetanykávová lžička portského vína (nebo podobného dezertního)asi 125 ml světlého piva12 okrouhlých nebo čtvercových topinek z bílého chleba opražených na sucho nebo na tuku
Postup přípravy:Do kastrolu vložíme máslo, nastrouhaný ementál, smetanu, víno, pivo, sůl a papriku.Směs surovin mícháme na mírném ohni tak dlouho, až se sýr roztaví a vytvoří se krémovitě hustá kaše.Touto sýrovou hmotou přelijeme horké topinky, povrch uhladíme nožem a ihned podávámePodáváme na závěr oběda nebo večeře, případně jako lahůdku k čaji, vínu a pod.
Poznámky: Místo ementálu můžeme použít 250 g taveného sýra.Portské víno (známé také jako Vinho do Porto, Porto, nebo jednoduše jen Port) - je portugalské fortifikované (tj. posílené přídavkem alkoholu) z údolí Douro v severní provincii Portugalska. Jde o typicky světle červené dezertní víno, ale je také nabízena ve variantě suché, polosuché, ale i bílé. Je nejčastěji podáváno jako dezertní víno (viz Dadalův lexikon).
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME