Kuřecí sendvič podle Louise Armstronga
(Dagmar Lánská aj.: "Koření pro každé vařeni", str. 173, Práce Praha 1979, severoamerická kuchyně)
Kuřecí sendvič - nebo obecně "sendvič" je nazýváno rychlé občerstvení někdy i jediná denní potrava, kde je mezi dvěma plátky chleba (rozdíl od obložených chlebíčků nebo burritos, tacos a quesadillas), které mezi sebe uzavírají plátky masa spolu s rozmanitými surovinami, které chuť masa vhodně doplňují.Louis Armstrong V našem případě je použito oblíbené pečené nebo grilované kuřecí maso. Jako dochucovacích surovin bývá použito másla, oleje, hořčice, nebo jiného koření a zelenina, jejichž kombinace přispívá k vydatnosti a lahodnosti pokrmu. I když se tento druh potraviny byl znám již dlouhou dobu, rozšířen byl nejdříve během 19. století ve Španělsku a Francii, kdy tehdejší náhlý vzestup průmyslové společnosti a masový růst dělnické třídy vynutil pro nedostatek času a přílišný chvat zavedení přenosného a poměrně levného jídla. Před tím byl v Anglii vnímán jako potravina vyšší společnosti, zejména jako pozdně noční jídlo mužů hrajících karty,tj dlouho ponocujících bohatých karbaníků. Odtud je známa také historka o vzniku anglického názvu "sandwich" z roku 1762, kdy John Montagu, čtvrtý hrabě ze Sandwich, odmítl opustit karetní stůl u něhož již seděl 24 hodin a požádal, aby mu přinesli dva krajíčky chleba s plátkem hovězího masa mezi nimi. Tento název pak převzalo mnoho evropských jazyků ("sandwich", "sanduiche", "sendvič" aj.).V usoěchaných Spojených státech byl sendvič na začátku 20. století propagován jako pestré a rychlé jídlo k večeři, avšak záhy se mu dostalo obecnější obliby. Sendviče jsou populární druh potraviny s nekonečnými možnostmi obměn použitých surovin. Je dáván zabalen dětem do školy, do práce či bývá součástí pikniků. Dnes je ve velkém konzumován např. v USA ("chicken burger") již po celý den jako rychlá snídaně-oběd-večeře-přesnidávka do ruky. Je nabízen v různých obměnách v restauracích a kavárnách. Není tedy divu, že byl oblíbenou stravou dlouho do noci zaměstnaných hudebníků (Louis Armstrong) a zpěváků (pověstný tím byl Elvis Presley), kteří si občas navrhovali vlastní oblíbené složení náplně a často pak těmto sendvičům navždy propůjčili svoje jméno.
Kuřecí sendvič-ilustrační foto Suroviny :
  • plátky vykostěného kuřecího masa grilovaného nebo pečeného
  • 2 tenké plátky chleba nebo veka či větší žemle rozpůlené
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce zahradní řeřichy (nejlépe vypěstované doma nebo na zahrádce)
  • 3-4 listy hlávkového salátu
  • 1 lžíce majonézy
  • 1 větší plátek šunky nebo libového salámu
  • 1 lžička hořčice
  • 2-3 ředkvičky na plátky
  • 2-3 lžíce petrželky, nasekané
  • 3-4 plátky čerstvé nebo kysané okurky
  • sůl a pepř podle chuti
  • parátka
    Postup přípravy:
  • Krajíce chleba nebo rozpůleného pečiva potřeme, máslem a posypeme řeřichou.
  • Pak položíme listy salátu, trochu majonézy, plátky masa z kuřete a znovu potřeme majonézou.
  • Na povrch majonézy naklademe plátek šunky (salám) a znovu listy salátu potřené hořčicí, plátky ředkviček, petrželku a okurky.
  • Nakonec na všechny vrstvy položíme druhý krajíc nebo druhou polovinu pečiva a všechno spíchneme párátky.
  • K sendviči nabídneme rajčata nakrájená na čtvrtky, osolená a opepřená.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]