Pařížské briošky
(Christian Teubner, Anette Wolter: "Pečeme s potěšením", Fortuna Print, Praha 1994)
Suroviny na 20 briošek:500 g polohrubé mouky30 g droždí3 lžíce vlažného mléka1 lžička cukru200 g másla4 vejce1/2 lžičky soli2 žloutky, na potření těstamáslo na vymazání formiček
(820J/ks; 195cal/ks)
Postup přípravy:Formičky na bábovičky nebo mafinky vymastíme máslem.Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek.Do důlku rozdrobíme droždí a promícháme s vlažným mlékem a cukrem.Kvásek poprášíme moukou a přikrytý a necháme 15 minut kynout, dokud se nezačnou dělat bublinyVypracujeme těsto a necháme je 30 minut kynout.Z těsta vyválíme válec a nakrájíme z něho 20 malých a 20 velkých koleček.Větší kolečka namačkáme do formiček, doprostřed vytlačíme důlek a potřeme rozšlehaným žloutkem.Do důlku vložíme další, ale malé kolečkoObě kolečka potřeme žloutkem a necháme 10 minut kynout.Troubu mezitím vyhřejeme na 20°C a pečeme pak 15 až 20 minut.Upečené briošky vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
ZPĚT do kapitolyHOME