Mléčné rohlíky
(Christian Teubner, Anette Wolter: "Pečeme s potěšením", Fortuna Print, Praha 1994)

Suroviny na 15 rohlíků:
  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 125 ml vlažného mléka
  • 30 g másla
  • 1 lžička cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 žloutek
  • máslo na vymazání plechu
    (650J/ks; 155cal/ks)


  • Postup přípravy:
  • Plech vymastíme máslem.
  • Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek.
  • Do důlku rozdrobíme droždí a přimícháme trochu cukru, mléka a vody na kvásek.
  • Kvásek poprášíme moukou a přikrytý a necháme 15 minut kynout, dokud se na jeho povrchu neobjeví trhlinky
  • Máslo rozpustíme s cukrem a se solí a dobře promícháme.
  • Máslovou směs přidáme ke kvásku z mouky a vymísíme pevné a suché kynuté těsto.
  • Těsto rozdělíme na 15 dílů o hmotnosti 50 g a z každého vytvarujeme bochánky
  • Bochánky vyválíme na podlouhlý, asi 15 cm dlouhý ovál a srolujeme, přičemž konce obou stran trochu ztenčíme.
  • Srolované těsto ohneme do tvaru rohlíku, položíme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě 15 minut kynout.
  • Mezitím troubu vyhřejeme na 220°C
  • Rohlíky upečeme asi za 10-15 minut na nejlépe druhé příčce odspodu (u horkovzdušné je to jedno).
  • Mléčné rohlíky chutnají nejlépe čerstvě upečené.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]