Mléčné rohlíky
(Christian Teubner, Anette Wolter: "Pečeme s potěšením", Fortuna Print, Praha 1994)
Suroviny na 15 rohlíků:500 g polohrubé mouky30 g droždí125 ml vlažného mléka30 g másla1 lžička cukru1/2 lžičky soli1 žloutekmáslo na vymazání plechu
(650J/ks; 155cal/ks)
Postup přípravy:Plech vymastíme máslem.Mouku prosijeme do mísy a uprostřed vyhloubíme důlek.Do důlku rozdrobíme droždí a přimícháme trochu cukru, mléka a vody na kvásek.Kvásek poprášíme moukou a přikrytý a necháme 15 minut kynout, dokud se na jeho povrchu neobjeví trhlinkyMáslo rozpustíme s cukrem a se solí a dobře promícháme.Máslovou směs přidáme ke kvásku z mouky a vymísíme pevné a suché kynuté těsto.Těsto rozdělíme na 15 dílů o hmotnosti 50 g a z každého vytvarujeme bochánkyBochánky vyválíme na podlouhlý, asi 15 cm dlouhý ovál a srolujeme, přičemž konce obou stran trochu ztenčíme.Srolované těsto ohneme do tvaru rohlíku, položíme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a necháme ještě 15 minut kynout.Mezitím troubu vyhřejeme na 220°CRohlíky upečeme asi za 10-15 minut na nejlépe druhé příčce odspodu (u horkovzdušné je to jedno).Mléčné rohlíky chutnají nejlépe čerstvě upečené.
ZPĚT do kapitoly
HOME