Sýrová topinka k pánské jízdě
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 794, Columbus Praha, 2000, anglická kuchyně)
"Sýrové topinky" - s krémovou sýrovou omáčkou a ztraceným vejcem, připravené podle následujícího receptu, jsou jednoduchým a chutným zákuskem. Toužíme-li po obměně můžeme použít jiné sýry například i se zelenou plísní. Vzhled nebude sice tak atraktivní, ale chuť zůstane velmi dobrá.
Suroviny:
  • 350 g zralého čedaru
  • 125 g sýru gouda, gruyére nebo ementálu
  • 1 lžička hořčičného prášku
  • 1 lžička hořčičných semen
  • 2-4 lžíce anglického piva (ale) nebo jablečného moštu či mléka
  • 1/2 lžičky worcesteru
  • 4 tenké plátky chleba bílého nebo tmavého
  • 4 vejce
  • sůl a pepř
    Na zdobení:
  • trojhránky z čerstvých rajčat (klínky)
  • listy řeřichy


  • Postup přípravy:
  • Nastrouháme sýry a dáme do teflonové pánve.
  • Přidáme hořčici, koření, pivo, jablečný mošt nebo mléko a worcester a dobře zamícháme.
  • Na mírném plameni rozpustíme sýr, tak aby z něj se utvořila krémová omáčka a necháme chvilku vychladnout.
  • V předehřátém grilu opečeme z každé strany chlebové plátky a na každý z nich rozetřeme připravenou směs.
  • Postavíme pod středně rozehřátý gril a grilujeme, dokud krém nezhnědne a nezačne bublat.
  • Mezitím připravíme ztracená (zastřená) vejce.
  • Jestliže používáme anglické formy na vajíčka, vymažeme je a přivedeme vodu v hrnci k varu a čerstvá vejce rozklepneme do formiček. Přikryjeme a necháme probublávat 4-5 minut. Další možností je přivést asi čtyřicentimetrovou vrstvu vody v hrnci k varu, pak nožem rychle vodu rozvířit a rozklepnout rozbité čerstvé vejce přímo do středu víru. Vejce pak vaříme zhruba 4 minuty, dokud neztuhnou.
  • Překlopíme vejce na topinky a podáváme s rajčatovými klínky a listy řeřichy.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]