Plněný chléb v alobalu
(Převzato od Michala Mládka: Světová barbecue kuchařka, původně je od Pepíčka z i-stránek "Labužník")

Suroviny:
  • 300 g bílého chleba (veky)
  • 2 malá rajčata
  • 125 g mozzarelly
  • sůl a pepř
  • 75 g syrové uzené šunky
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce octa balsamikového octa
  • bazalka


  • Postup přípravy:
  • Veku nakrojíme tak, abychom ji neprořízli a 1,5 cm silné plátky držely pohromadě. Sýr necháme okapat.
  • Sýr, rajčata a šunku nakrájíme na plátky, osolíme a opepříme.
  • Do veky střídavě vkládáme plátek rajčat, mozzarelly a šunky.
  • Prolisujeme oloupaný česnek a rozetřeme ho s olejem.
  • Naplněný chléb položíme na přiměřený čtverec alobalu a zakapeme česnekovým olejem.
  • Alobal pevně uzavřeme a chléb opečeme z obou stran 4 minuty na roštu.
  • Alobal odstraníme, chléb zakápeme octem a podáváme posypaný sekanou bazalkou.
    »"Mne vždycky bavilo si vymýšlet. Na Malši nám jednou ztvrdl velký pecen překrásného domácího chleba. Vyhodit ho bylo škoda. Ostrým nožem jsem skrájel všechnu kůrku a střídku jsem nakrájel na takové dlouhé listy. Rozpustil máslo, napustil ty plátky, pomazal syrovými ušlehanými vajíčky, dal na to kdejaký zbytek masa a koření podle fantazie a libosti. Jiný ten plátek jsem zase namazal třeba hořčicí, další strouhaným sýrem, uvařeným a rozkrájeným taliánem, všechny ty plátky jsem nakladl na sebe jako dort, ještě jsem to zvenku pomazal vajíčkem a strčil péct do trouby. Nikomu jsem nic neříkal, bylo to uděláno tajně. Po upečení jsem to dal do sklípku a čekal jsem. Po večeři se sedělo jako vždycky, a když přitáhla dvacátáčtvrtá hodina, najednou se někdo ozval - jako ostatně každý den - špekoune, nemáš něco k jídlu? Šel jsem do sklípku a přinesl překvapení. Bylo to ohromné a každý rok jsem to musel opakovat. Do toho jídla se mohou dát jakékoliv zbytky, a když k tomu přidáš ještě trochu představivosti kuchařské, musí to dopadnout senzačně. Tenkrát poprvé, když jsme to jedli jako překvapení tajně udělané, se k tomu nachomýtl starý Václav Vydra, který byl na výletě na Krumlově. Tomu to tak chutnalo, že jsem to musel přichystat každý rok vždycky na Husa a Cyrila a Metoděje. To mezi nás na Malši vždycky přijížděl - (vyprávěl Alois Fišárek)."«

    (Jan Goldhammer, 1910-1990, český publicista: Výtvarníci a labužníci", Praha 1970)
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]