Banketky - sváteční pečivo
(Prima vařečka", TV Prima, říjen 2000)
Suroviny:600 g hladké mouky500 ml mléka150 g oleje10 g soli2 vejce70 g droždísezamové a lněné semínko
Postup přípravy:
Připravíme kvásek z kvasnic rozpuštěných ve vodě, kam přidáme trochu mouky; můžeme přidat i malé množství cukru. Po smíchání odložíme na teplé místo.Ještě nesolíme! Sůl kvasinky zabíjí! Mouku smícháme se solí, postupně přidáváme mléko a promícháváme. Pak přidáme olej a uděláme poměrně řidší těsto, které dále zpracováváme na pomoučeném válu a dobře vyválíme. Z těsta uděláme váleček, který rozporcujeme na menší díly. Z těchto dílků pak tvarujeme banketky ve tvaru rohlíčků, houštiček, pletýnek, esíček apod.Banketky vložíme na plech pomazaný tukem a pomašlujeme vodou nebo žloutkem a ozdobíme posypáním semínky. Pečeme při 220°C po dobu 10 minut.
ZPĚT do kapitoly
HOME