Slovenské langoše - dvě varianty
(Z výpisků receptů Marušky Čermákové-Vejmolákové, Kralupy nad Vltavou, 1975, slovenská kuchyně)

Suroviny:
První varianta:
  • 500g hladké mouky
  • 30g droždí
  • 250–300 ml mléka
  • špetka soli
  • 1 kostka cukru
  • olej na smažení

  • Druhá varianta:
  • 500 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 2 kostky cukru
  • 500 ml vody s mlékem
  • sůl

  • Postup přípravy:
  • Připravíme kvásek z 1 lžíce mouky, cukru, droždí a 100 ml mléka. Necháme vzejít kvásek - začnou se dělat v kapalině velké bubliny.
  • K vzešlému kvásku přidáme zbylé mléko i mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Těsto je vypracované, když při hnětení vznikají bubliny a těsto se už odlepuje od vařečky, mísy a je elastické.
  • Poprášíme moukou a necháme přibližně 1/2 hodiny vykynout. Z těsta vytvarujeme malé bochánky, které ještě necháme čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále.
  • Potom bochánky povytahujeme na placky, a ty vkládáme do rozpáleného oleje na pánev. Osmažíme po obou stranách. Hotové langoše potíráme česnekem, kečupem a sypeme strouhaným sýrem, povidly . . . a pojídáme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]