Slovenské langoše - dvě varianty (Z výpisků receptů Marušky Čermákové-Vejmolákové, Kralupy nad Vltavou, 1975, slovenská kuchyně)
Suroviny: První varianta:
500g hladké mouky
30g droždí
250–300 ml mléka
špetka soli
1 kostka cukru
olej na smažení
Druhá varianta:
500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
2 kostky cukru
500 ml vody s mlékem
sůl
Postup přípravy:
Připravíme kvásek z 1 lžíce mouky, cukru, droždí a 100 ml mléka. Necháme vzejít kvásek - začnou se dělat v kapalině velké bubliny.
K vzešlému kvásku přidáme zbylé mléko i mouku, osolíme a vypracujeme hladké těsto. Těsto je vypracované, když při hnětení vznikají bubliny a těsto se už odlepuje od vařečky, mísy a je elastické.
Poprášíme moukou a necháme přibližně 1/2 hodiny vykynout. Z těsta vytvarujeme malé bochánky, které ještě necháme čtvrt hodiny vykynout na pomoučeném vále.
Potom bochánky povytahujeme na placky, a ty vkládáme do rozpáleného oleje na pánev. Osmažíme po obou stranách. Hotové langoše potíráme česnekem, kečupem a sypeme strouhaným sýrem, povidly . . . a pojídáme.