Tortila moučná - Tortillas de harina
(Zdeněk Uher: Mexická kuchyně, sešity domácího hospodaření, str. 9, svazek 156, Práce 1989, mexická kuchyně)

Suroviny:
  • 2 šálky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 50 g sádla
  • 1/2 šálku vlažné vody

    Postup přípravy:
  • Mouku smícháme na válu se solí, přidáme kousky sádla a za postupného přilévání vody vytvoříme pevné těsto. Důkladně těsto prohněteme až je hladké a tvoří se bubliny. V této fázi můžeme povrch těsta namastit, pak neprodyšně zabalit a uchovat v chladničce až 24 hodin k pozdějšímu využití.
  • Před dalším zpracováním by těsto mělo mít už pokojovou teplotu. Těsto rozdělíme na 12 dílků a na lehce pomoučeném válu rozválíme tenké placky. Placky opečeme na rozpálené suché plotýnce, nebo použijeme další postupy uvedené v receptu o kukuřičných tortilách. Chceme-li docílit v tomto případě chuti podobné pravým kukuřičným tortilám, použijeme místo jednoho šálku hladké mouky stejné množství mouky kukuřičné.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]