Americké brambory pečené na soli
(Reinhard Hees aj.: "Speciality z celého světa", Nakladatelství Jan Vašuta Praha, 2005, severoamerická kuchyně)Brambory - jsou jak je nám jistě známo jsou původem z Nového světa a pak byly dovezeny jako opravdové požehnání do Evropy. V USA je populární tradiční úprava pečením na solném loži a pokrm je nazýván přiléhavě "Baked Potatoes". Upečené brambory se podávají se jako příloha ke šťavnatým steakům se zeleninovým salátem nebo mohou být samostatným pokrmem. Použití rozpálené soli jako podkladu při pečení zvyšuje kvalitu i chuť brambor a také zamezuje nutnosti použít příliš mnoho tuku k jejich přípravě.
Suroviny pro 4 osoby:4 velké moučné brambory (asi po 400 g)1 lžíce másla100 g hrubě mleté soli1 svazek pažitky400 g husté zakysané smetanysůl a pepř podle chuti
Postup přípravy:Troubu vyhřejeme na 220°C - horkovzdušnou na 200°C.Brambory vydrhneme pod tekoucí vodou kartáčkem a pak osušíme.Zapékací formu vysypeme solí a brambory do ní usadíme.Máslo rozpustíme a potřeme jim brambory pěkně seřazené na pekáčkuPečeme je podle velikosti 60 až 850 minut, dokud nejsou měkké (konec pečení určíme špičatým nožem nebo jehlicí).Příprava omáčky: Pažitku omyjeme, osušíme a najemno nakrájíme a vmícháme ji do osolené a opepřené zakysané smetany.Brambory pak podélně nařízneme a rozložíme.Ještě horké je podáváme polité studenou smetanovou omáčkou; hodí se velmi ke šťavnatým steakům.
ZPĚT do kapitolyHOME