Bramborový salát s ředkvičkami a okurkou
(Jo-Cox a Elizabeth Towers: "Napo Faorenc aj.:"The 1000 klasických receptů z celého světa", str.727, Columbus Praha, 2000)
Bramborový salát s ředkvičkami - a s plátky z okurky má příjemnou hořčičnou chuť, a to díky zálivce, která salát vhodně doplňuje. Zvlášť vhodná je jemná a čistá chuť dijonské horčice, neboť nepotlačuje ostatní příchutě. Není-li k dispozici, tak použijeme jinou jemnou hořčici, ale anglická hořčice je pro tento salát příliš ostrá. Ředkvičky a zálivka s bylinkami s dijónskou hořčicí poskytují salátu kromě jemné chuti i lákavou pestrobarevnost.
Bramborový salát s ředkvičkami-foto zdrojSuroviny pro 4 osoby:
  • 450 g nových brambor, opraných a nakrájených na poloviny
  • 1/2 okurky na tenké plátky
  • 2 lžičky soli
  • 1 svazek ředkviček, na plátky
    Na zálivku:
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíceolivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 2 lžíce míchaných nasekaných bylinek

    Postup přípravy:
  • Uvaříme brambory v hrnci s horkou vodou asi během 10-15 minut, nebo až změknou.
  • Brambory necháme okapat a vychladnout.
  • Plátky okurky rozprostřeme na talíř a posolíme, necháme 30 minut uležet, aby se vypotily a pak je opláchneme studenou vodou a s jemně papírovými ubrousky osušíme.
  • Plátky okurek a ředkviček ozdobně rozložíme na podávací mísu.
  • Vařené vychladlé brambory navrstvíme doprostřed mísy na zeleninu.
  • Zálivkou přelijeme salát na míse tak, aby se pokud možno obalila všechny suroviny.
  • Před podáváním dáme salát do chladničky vychladnout.
    Příprava zálivky:
  • Do sklenice se šroubovacím uzávěrem dáme všechny přísady na zálivku a řádně vše protřepeme, aby se důkladně promísily.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]