Pikantní bramborové krokety - Savory potates croquetes
(Napo Faorenc aj.:"The Graet International Cookbook, International Culinary Society New York, 1988)

Pikantní bramborové krokety-foto zdrojSuroviny:
  • 900 g vařených brambor
  • sůl
  • 1 středně velká cibule
  • olej podle potřeby
  • 2 šálky zeleného hrášku
  • 1/2 kostky bujónu
  • 3 lžíce másla
  • 4 vejce - bílek a žloutek zvlášť
  • 4 lžíce nastrouhaného parmazánu (nebo Gran Moravia)
  • 60 g vařené šunky nebo libového uzeného
  • mouka podle potřeby

    Postup přípravy:
  • Oloupané a omyté brambory uvaříme a rozmačkáme.
  • Nasekanou cibuli osmahneme dosklovita na dvou lžících oleje.
  • Přidáme hrášek a rozdrcenou kostku bujónu; přikryjeme poklicí a dusíme asi 20 minut za občasného zamíchání; připadně dolévání vody, pokud je to třeba.
  • Do vystydlé bramborové kaše zamícháme máslo, čtyři žloutky, nastrouhaný sýr parmazán (nebo podobný sýr), nasekanou šunku (nebo libové uzené maso), zelený hrášek a ochutíme špetkou soli.
  • Vše dobře promícháme.
  • Bramborou směs vyškrábneme na pracovní desku a vytváříme stejně velké krokety v podobě soudečků a zlehka je pomoučíme.
  • Rozšleháme bílky s jednou lžící oleje a do této bílkové směsi namáčíme vytvarované krokety.
  • Krokety smažíme či fritujeme v dostatečném množství horkého oleje dozlatova.
  • Podáváme obložené uvařeným zeleným hráškem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]