Pikantní bramborové krokety - Savory potates croquetes
(Napo Faorenc aj.:"The Graet International Cookbook, International Culinary Society New York, 1988)
Suroviny:
900 g vařených bramborsůl1 středně velká cibuleolej podle potřeby2 šálky zeleného hrášku1/2 kostky bujónu3 lžíce másla4 vejce - bílek a žloutek zvlášť4 lžíce nastrouhaného parmazánu (nebo Gran Moravia)60 g vařené šunky nebo libového uzenéhomouka podle potřeby
Postup přípravy:
Oloupané a omyté brambory uvaříme a rozmačkáme.Nasekanou cibuli osmahneme dosklovita na dvou lžících oleje.Přidáme hrášek a rozdrcenou kostku bujónu; přikryjeme poklicí a dusíme asi 20 minut za občasného zamíchání; připadně dolévání vody, pokud je to třeba.Do vystydlé bramborové kaše zamícháme máslo, čtyři žloutky, nastrouhaný sýr parmazán (nebo podobný sýr), nasekanou šunku (nebo libové uzené maso), zelený hrášek a ochutíme špetkou soli.Vše dobře promícháme.Bramborou směs vyškrábneme na pracovní desku a vytváříme stejně velké krokety v podobě soudečků a zlehka je pomoučíme.Rozšleháme bílky s jednou lžící oleje a do této bílkové směsi namáčíme vytvarované krokety.Krokety smažíme či fritujeme v dostatečném množství horkého oleje dozlatova.Podáváme obložené uvařeným zeleným hráškem.
ZPĚT do kapitolyHOME