Italský bramborový salát
(Jo-Anne Cox a Elizabeth Towers: "1000 klasických receptů z celého světa", str. 755, Columbus Praha 2000, itaslká kuchyně)
Italský bramborový salát - neboli "brambory s italskou zálivkou" je pokrm, který obsahuje všechny lahodné suroviny italského jihu: olivy, rajčata a olivový olej. Na rozdíl od našich zvyklostí je výhodné pro tento recept použít "moučnaté" brambory, i když je nebezpečí, že se při nepozorném vaření rozpadají. Na druhé straně zase báječně vstřebávají použitou zálivku s olivovým olejem. K její přípravě nešetříme a použijeme prvotřídní panenský olej, který bramborům dodá pravou středomořskou chuť s vůní zralých oliv. Salát je výtečný teplý i studený.
Italský bramborový salát Suroviny pro 4 osoby:
  • 750 g menších moučnatých brambor
  • 1 šalotka, nasekaná
  • 2 rajčata, na klínky
  • 4 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 lžíce čerstvé bazalky, nasekané
  • sůl
    Na italskou zálivku:
  • 1 rajče oloupané, nadrobno nasekané
  • 4 černé olivy, vypeckované
  • 1 lžíce vinného octa
  • 1 stroužek česneku, rozetřený
  • sůl a pepř podle chuti

    Postup přípravy:
  • Oloupané brambory vaříme 15 minut nebo doměkka v hrnci s osolenou vroucí vodou.
  • K scezeným rozpůleným bramborům (záleží na velikosti) přidáme šalotku a rajčata.
  • Bramborovou směs v míse přelijeme italskou zálivkou (příprava viz níže) a důkladně promícháme.
  • Salát přemístíme na servírovací talíře a posypeme bazalkou.
    Příprava italské zálivky:
  • Všechny přísady dáme do sklenice se šroubovacím uzávěrem a důkladně protřepeme. Po chvilce stání zálivku použijeme.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]