Farson - Farçon
(Jana Martincová:"Francouzská kuchyně", str. 274, Merkur Praha, 1981, francouzská kuchyně)
Savojsko (Savoie) - patří do jihovýchodní kulinářské oblasti Francie. Vysoké hory, alpské pastviny, horská jezera, hluboké lesy, průzračné bystřiny nabízejí různorodé bohatství pro gastronomické využití, zvěřinu, ryby maso mléko smetanu, sýry houby a lesní plodiny. Specialitou tohoto kraje jsou "gratiny" mezi něž patří i tento jednoduchý "farçon" (farson): bramborová kaše, rozmíchaná s vejci, mlékem, máslem a kořením a zapečená.
Suroviny pro 6 osob:1 kg brambor500 ml horkého mléka6 vajec60 g kerblíku (petrželky)60 g máslasůl a pepř
Postup přípravy:
Z uvařených brambor připravíme pyré, do něhož dáme horké mléko, nasekaný kerblík (petrželku) a máslo. Za intenzivního šlehání přidáme vejce, osolíme a opepříme. Potom dáme do vymaštěné zapékací mísy a necháme dozlatova upéci v horké troubě (180°C) během asi 25 minut.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME