Bábinčin bramborový salát s Moravankou
(Z receptáře bábinky kyjovské, Kyjov, Morava, 1955)
Bramborový salát s Moravankou - dělala bábinka tradičně na Štědrovečerní večeři. Byl jednoduchý, téměř dietní a nebylo po něm těžko. Žádná majonéza tam nepatří, jen ty vajíčka natvrdo. Důležité je, aby byla zelenina opatrně vmíchána ještě do horkých brambor, aby se dobře uležely a všemi těmi chutěmi nasákly.
Suroviny:
  • 700 g brambor
  • 2 skleničky nakládané zeleniny Moravanka" (Hamé Babice)
  • 4 vejce natvrdo
  • 1 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • případně ocet podle chutí


  • Postup přípravy:
    Uvaříme menší podlouhlé brambory ve slupce a pak je na vidličce ještě teplé oloupeme. Mezitím uvaříme vajíčka natvrdo, ochladíme je ve studené vodě a oloupeme. Obsah "Moravanky" scedíme a lák si uchováme pro případ potřeby na dokyselení salátu. Zeleninu ze sklenice (okurky, kapie, cibulky, případně i feferonku) překrájíme na menší kousky. Teplé brambory a oloupaná vejce nakrájíme na úhledné kousky do mísy (např. je můžeme protlačít přes strunový kráječ, ale mohou se nám tak dost pomačkat). Do mísy s ještě vlažnými bramborami a vejci přidáme nakrájenou zeleninu z "Moravanky" a přidáme lžíci oleje. Podle chutí osolíme a opepříme. Všechno teď zlehounka promícháme a ještě dochutíme buď zředěným octem, nebo částí kyselého láku z použité "Moravanky". Salát necháme vychladnout a rozležet ve studenu, nejlépe celých 24 hodin.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]