Bábinčiny bramborové "šlížky"
(Podle zápisků naší bábinky z Kyjova a Buchlovic, 1938, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 500 g oloupaných brambor uvařených ve slupce
  • 400 g hrubé mouky
  • 2 vejce
  • sůl
  • 40 g sádla
  • strouhanka nebo mák na posypání

  • Postup přípravy:
    Brambory uvaříme ve slupce a horké oloupeme a válečkem rozmačkáme. Přidáme hrubou mouku, vejce a sůl. Vypracujeme vláčné těsto, které vyválíme na silnější plát a nakrájíme asi na 2 cm kousky, ze kterých dlaní vyválíme šištičky - "šlížky. Vsypeme je do vařící osolené vody, uvaříme a scedíme. Podáváme se strouhankou, mákem a omaštěné sádlem nebo máslem.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]