Brambory Lorette
(Ze sbírky ing. Pavla Svobody, C.Sc., ze Zlína nazvané "Brambory podle někoho", říjen 2003, francouzská kuchyně)
Suroviny:
  • 1/2 šálku másla
  • 2 lžičky soli
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek polohrubé mouky
  • 4 velká vajíčka
  • 7-8 středně velkých brambor (1100 g)
  • 1 lžička, mletého muškátového oříšku
  • 1/8 lžičky mletého pepře
  • 1/2 hrnku sýru Gruyére, nebo chedaru
    1 šálek = 250 ml

    Postup přípravy:
    Nejdříve připravíme zcela klasickým způsobem odpalované těsto. Máslo, sůl a vodu Vložíme do kastrolku a vodu přivedeme k varu až se máslo rozpustí. Pak najednou přisypeme všechnu mouku. Zahříváme na malém ohni za stálého intenzivního míchání po dobu asi 1-2 minuty, nebo až se směs začne oddělovat od stěn kastrolku a vytvoří se hladká lesklá koule.
    Těsto necháme chvíli prochladnout a pak do něho vmícháváme jedno vejce po druhém a po každém přídavku těsto vždy vymícháme dohladka (viz příprava odpalovaného těsta). Mezitím uvaříme oloupané brambory a lehce je rozmačkáme tak, aby ještě zůstaly nadýchané - nepřidáváme již mléko ani máslo. Do brambor vmícháme odpalované těsto a vše řádně promícháme. Posléze vytváříme pomocí lžíce kuličky o průměru asi 3 cm nebo těsto přemístíme do cukrářského sáčku a vytváříme asi 5 cm dlouhé tyčinky. Připravené tvary vhazujeme do oleje rozpáleného na teplotu 190°C (vhodný je např. fritovací hrnec). Smažíme po částech asi 2-3 minuty do zlatohněda. Hotové "lorettky" vyjmeme a odstraníme z nich nadbytečný olej zabalením do papírového ubrousku.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]