Bramborák a jeho krajové odlišnosti
(Koření od Antonína,2000 aj. zdroje)
Bramborák - je v české kuchyni velmi oblíben a rozšířen. Lidově je nazýván až mazlivě např: "bandorník" nebo "frcábník" u Železného Brodu, "drn" nebo "bandorová nadívajna" v okolí Náchoda, "hanušky" na Kozákovsku, na Valašsku "lata", ve Slezku "babčák", na Klatovsku "báč", v okolí Strakonic "bramborová buchta" a na Slovensku "harula". Podkrkonoší to byly "sejkory", které dělali z těsta ze syrových brambor jako na bramborák, které nalili na plotýnku potřenou kůží od slaniny nebo štětcem namočeným v sádle. Zde je dobře, dokřupava vypekli a upečené mastili sádlem nebo máslem. A jak mě informovala paní Hana Jiroušková, tak v Poniklé se kdysi konaly i "sejkorové bály". Do bramborového těsta mohou být zabalena a zvolna jako řízek usmažena i různá masa např. uzená krkovice aj. Zvláštním druhem jednoduchého bramboráku je tzv. "bramborová láma" (také ZDE) a švýcarské placičky "rösti".
Suroviny pro klasický český bramborák:
  • 1 kg brambor
  • 200 ml mléka
  • 2 polévkové lžíce polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • směs koření "Bramborák" nebo majoránka
  • sůl
  • olej nebo tuk na smažení
    Na posypání:
  • zelenina
  • strouhaný sýr
  • brusinkový kompot

  • Příloha: kyselé zelí

    Postup přípravy:
  • Syrové brambory oloupeme, omyjeme a najemno nastrouháme.
  • Po chvíli z nich přes sítko nebo v utěrce vymačkáme přebytečnou vodu (ale nemusíme!).
  • Nastrouhané brambory dáme do misky, přelijeme horkým mlékem, zasypeme polohrubou moukou a strouhankou.
  • Pak přidáme vajíčko, např. směs koření "Bramborák" nebo majoránku a pokračujeme v následujících variantách podle naší chuti:

  • - nepřidáváme již nic a tak připravíme "klasický český bramborák",
  • - přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, nebo měkký salám (5 - 10 dkg) a tak připravíme "Krušnohorský bramborák",
  • - přidáme další přísady dle naší chuti a fantazie a připravíme "náš bramborák podle vlastní chuti". Tak například může to být přídavek:
  • - nastrouhané cukety,
  • - najemno nakrájené cibule,
  • - oloupaného a nahrubo nastrouhaného jablka,
  • - nastrouhaného sýru,
  • - strouhané mrkve,
  • - škvarků, slaniny aj.

  • Vše pak dobře promícháme a dle chuti přisolíme.
  • Těsto nesmí být moc tekuté ani příliš viskózní (husté);viskozitu patřičně upravíme přídavkem mléka nebo mouky.
  • Pak na pánvi s rozehřátým olejem nebo tukem smažíme malé placičky po obou stranách a hned je podáváme.
  • Bramboráčky přizdobujeme zeleninou, sypeme strouhaným sýrem, nebo brusinkovým kompotem např. "krušnohorský bramborák".
  • Podáváme většinou samostatně nejlépe s kyselím zelím, ale občas i jako přílohu k polévkám, k masů, omáčkám apod.

    Příprava bramborové slámy"
  • Z většího bramboru nastrouháme co nejdelší hobliny, které se pak osolené rozprostřou na rozpálenou mírně omaštěnou pánev.
  • Za účinku tepla se přítomným bramborovým škrobem jednotlivé vlákna spojí ve zlatavou síťku, která je zajímavou a velmi atraktivní přílohou, např. ke grilovaným masům.
  • Jednou bramborovou síťku na pánvi obrátíme.
    Jako příklad můžu uvést přípravu zdravé večeře:
  • V hrnečku rozkvedláme vejce, osolíme, opepříme a vylijeme již na hotovou placku z bramborové slámy.
  • Vejce necháme zatuhnout a pak to s chutí sníme.
  • Připravíme tak zdravější jídlo tj. bez mouky, majoránky a ani není tolik mastné, pokud použijeme teflonovou pánev.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]