Bramborové šišky (šůlance) s povidly
(Z receptáře Veroniky Čermákové, bábinky kyjovské, Kyjov)
Suroviny:800 g brambor, uvařených ve slupce, oloupaných200 g hrubé mouky1-2 žloutky100 g máslasůl
Na polití a posypání:200 g povidel8 lžic strouhanky2-3 lžíce mletého cukru
Postup přípravy:Vychladlé brambory postrouháme nebo prolisujeme do mísy.Přidáme mouku, žloutky, jednu lžíci změklého másla, sůl a zlehka promícháme na těsto.Z těsta uděláme válečky, které rozdělíme na menší díly, ze kterých rozválíme v dlaních šišky asi o průměru 1 cm.Šišky uvaříme ve vroucí osolené vodě, občas promícháme, aby se neslepily.Pak je vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat.Ještě teplé podáváme na talířích, zalité povidly rozmíchanými s trochou vlažné vody na přiměřeně hustou omáčku.Nakonec je posypeme strouhankou osmaženou na másle s cukrem nebo posypeme mletým mákem s cukrem.
Bramborové pirohy s povidly
(Z časopisu "Recepty prima nápadů", srpen 2006)
Z části těsta na připraveného na šišky/šůlance můžeme připravit i pirohy s povidly posaypané mákem s cukrem:
Postup přípravy:Nejprve z těsta vyválíme placku o síle asi 2 mm a rádylkem ji rozdělíme na obdélníčky asi 5 x 10 cm (mohou být i menší).Doprostřed jedné poloviny obdélníčku naneseme lžičkou kopeček povidel.Pak druhou půlku obdélníčku překlopíme a okraje po obvodu vzniklého trojúhelniku přitiskneme pevně k sobě. Stejně jako šlížky/šůlance vhodíme je do vroucí vody a uvaříme (vyplavou na hladinu).Potom je dáme do misky třeba i v kombinaci se šiškami/šůlanci, omastíme máslem, posypeme mletým mákem s cukremV misce je proházíme, aby se pěkně po celém povrchu obalily mákem.Podáváme teplé jako hlavní jídlo nebo za studena jako dezert.
ZPĚT do kapitolyHOME