Bramborové šišky (šůlance) s povidly
(Z receptáře Veroniky Čermákové, bábinky kyjovské, Kyjov)

Suroviny:
  • 800 g brambor, uvařených ve slupce, oloupaných
  • 200 g hrubé mouky
  • 1-2 žloutky
  • 100 g másla
  • sůl
    Na polití a posypání:
  • 200 g povidel
  • 8 lžic strouhanky
  • 2-3 lžíce mletého cukru

    Postup přípravy:
  • Vychladlé brambory postrouháme nebo prolisujeme do mísy.
  • Přidáme mouku, žloutky, jednu lžíci změklého másla, sůl a zlehka promícháme na těsto.
  • Z těsta uděláme válečky, které rozdělíme na menší díly, ze kterých rozválíme v dlaních šišky asi o průměru 1 cm.
  • Šišky uvaříme ve vroucí osolené vodě, občas promícháme, aby se neslepily.
  • Pak je vyjmeme děrovanou naběračkou a necháme okapat.
  • Ještě teplé podáváme na talířích, zalité povidly rozmíchanými s trochou vlažné vody na přiměřeně hustou omáčku.
  • Nakonec je posypeme strouhankou osmaženou na másle s cukrem nebo posypeme mletým mákem s cukrem.

    Bramborové pirohy s povidly
    (Z časopisu "Recepty prima nápadů", srpen 2006)

    Z části těsta na připraveného na šišky/šůlance můžeme připravit i pirohy s povidly posaypané mákem s cukrem:
    Postup přípravy:
  • Nejprve z těsta vyválíme placku o síle asi 2 mm a rádylkem ji rozdělíme na obdélníčky asi 5 x 10 cm (mohou být i menší).
  • Doprostřed jedné poloviny obdélníčku naneseme lžičkou kopeček povidel.
  • Pak druhou půlku obdélníčku překlopíme a okraje po obvodu vzniklého trojúhelniku přitiskneme pevně k sobě.
  • Stejně jako šlížky/šůlance vhodíme je do vroucí vody a uvaříme (vyplavou na hladinu).
  • Potom je dáme do misky třeba i v kombinaci se šiškami/šůlanci, omastíme máslem, posypeme mletým mákem s cukrem
  • V misce je proházíme, aby se pěkně po celém povrchu obalily mákem.
  • Podáváme teplé jako hlavní jídlo nebo za studena jako dezert.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME