Normandské brambory - Pommes de terre normande
(Jana Martincová:"Francouzská kuchyně", Merkur Praha, str.273, 1981)
Normandie, normandská kuchyně - patří do severozápadní kulinářské oblasti Francie. Na zelených přímořských pastvinách se zde po celý rok pase neustájený, a tedy zdravý dobytek. Hustá smetana a slavné sýry (např. camembert), maso, zejména jehněčí ("pré-salé"), ryby, korýši a měkkýši z kanálu La Manche, ruenské kachny, drštky na caenský způsob, to vše je provoněno vůní normanských jablek, z nichž se připravují nejen kompoty a moučníky, ale hlavně proslulý jablečný cidr a pálenka calvados. V normandské kuchyni se nepodlévá vínem, ale cidrem a flambuje nikoliv koňakem, ale calvadosem. Výtečné, avšak jednoduché normandské brambory se vaří v mléce omaštěné máslem a podávají se s masem také upraveným v mléce a hlavně přitom i s česnekem. Takovým příkladem je například vepřová pečeně na mléce ("roti de porc au lait") nebo jehněčí carré se zelenou petrželkou (carré d´agneau de pré-salé persillé rôti). I velké množství česneku s mlékem nabude kupodivu velmi jemné chuti.
Suroviny:
  • 1 kg brambor
  • 400 g másla
  • 400 g cibule, nadrobno
  • 1 větší pórek, bílá část, nadrobno
  • 200 g mouky
  • 250 ml mléka
  • sůl, pepř muškátový oříšek
  • bougnet garni


  • Postup přípravy:
  • Brambory oloupeme a nakrájíme na kolečka.
  • Do kastrolu dáme máslo a na něm 10 minut podusíme pórek (jen bílou část) a cibuli, obojí nadrobno nasekané.
  • Přidáme mouku, necháme trochu upražit, a zalijeme horkým mlékem.
  • Přivedeme znovu do varu, posolíme, opepříme, nastrouháme malinko muškátového oříšku.
  • Přidáme nakrájené brambory a necháme pomalu vařit. Když jsou brambory uvařené, vložíme je do zapékací mísy a necháme ještě v troubě dopéci.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]