Krkonošká bramborová bába s jablky
(Z týdeníku "Květy" - stránky šéfkuchaře, krkonošká kuchyně, česká kuchyně)
»"Co dím o tom, prv zde nikdy nevídaném pokrmu, jenž zemská jablka zove. Ten pokrm a dar Boží, ačkoliv dobrý, chutný a zdravý, prve ve velké ošklivosti mnozí jej zde měli a smích sobě z něho činili, ba v ústa svá jej vzíti nechtěli, pravíc, že je to svinská strava"«
(František Vavák, milčický rychtář: "Paměti", Léta Páně 1771)

Zemské jablko - je nejstarším českým pojmenováním brambor a pochází ze 17. století. V roce 1667 se píše:"že o svatém Marku se vysazovaly zemský jablka a těm podobné vlašské rostliny". V roce 1654 přivezli studenti první brambory na Slovensko. Za Marie Terezie bylo v letech 1771 a 1772 dovezeno značné množství z Pruska a lidé je nazývali podle Branibor "brambury". Také je názor, že název pochází od lékaře a přírodovědce Jana Svatopluka Presla (1791-1849), profesora zoologie a mineralogie na univerzitě v Praze, který rostlinu nazval "lilek bobál" a její hlízy "bamboly". Presl byl také autorem řady přírodovědných názvu včetně prvků a anorganických sloučenin např. ze školy si přece vzpomínáme na oxidy: -ný, - natý, -itý, -ičitý . . atd., - to jen na doplnění pana Vaváka - DDK.
Suroviny:
  • 1 kg brambor uvařených ve slupce
  • 3 vejce
  • asi 100 ml mléka
  • 50 g cukru
  • špetka soli
  • 4-5 jablek, oloupaných, bez jádřince, na měsíčky
  • 200 g hrubé mouky

    Postup přípravy:
  • Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme do mísy, přidáme cukr a sůl.
  • Vejce rozšleháme s mlékem, přidáme k bramborám a rozmícháme.
  • Nakonec přidáme mouku a vymícháme těsto.
  • Pekáček nebo plech vysypeme prosátou strouhankou, nalijeme do něj těsto.
  • Těsto rovnoměrně rozetřeme po celé ploše nádoby.
  • Na povrch těsta asi do čtyř řad vedle sebe podél plechu poklademe nakrájené měsíčky jablek.
  • V předehřáté troubě upečeme při 180-190°C asi za 25-30 minut dozlatova.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]