Sedlákův dort
("Bábinčiny výpisky receptů", Kyjov na jižní Moravě, česká kuchyně)
Suroviny:
  • 4 velké brambory
  • 1 cibule
  • 2 vejce natvrdo uvařená
  • 2 vejce syrová
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g uzeného masa
  • špetka muškátového oříšku
  • lžíce sádla
  • sůl

    Postup přípravy:
  • Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, nastrouháme nebo umeleme.
  • Ochutíme česnekem, osolíme, rozetřeme do sádlem vymazaného pekáčku nebo kastrolku.
  • Vrstvu brambor poklademe kolečky natvrdo vařených vajec.
  • Posypeme do červena osmahnutou cibulkou, nadrobno pokrájeným uzeným masem.
  • Zalijeme vejci rozšlehanými se špetkou soli, muškátu a zapečeme.

    Poznámka DDK:
    Postup můžeme ještě vylepšit. Vejce na zalití rozšleháme v 200 ml mléka, ochutíme muškátem, solí a bílým pepřem. Na vrstvy brambor pak vždy rozprostřeme směs z osmažené cibulky a česneku na sádle vyškvařeném z tučnější části uzeného. Pak přidáme libové uzené maso nakrájené na kostky a ještě na pláty nakrájené žampiony. Po částečném zapečení bramborové vrstvy do slabě červena, teprve teď přidáme vaječnou směs. Ke konci pečení ještě posypeme strouhaným tvrdým sýrem. Tuto bohatou variantu bych spíše nazval spíše "Statkářův dort"

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]