Brambory na jalovci

Suroviny:
  • 500 g oloupaných a na plátky nakrájeným brambor
  • 2 střední cibule (cca 100 g)
  • 200 g anglické slaniny
  • sůl
  • černý mletý pepř
  • 50 g (4 lžíce) másla
  • 2 lžičky mletého jalovce


  • Postup přípravy:
  • Cibuli nakrájíme nadrobno, anglickou slaninu na kostičky.
  • Na pánvi rozehřejeme 2 lžíce másla (25 g) a necháme zesklovatět cibuli.
  • Přidáme slaninu a ještě pár minut smažíme.
  • Předehřejeme troubu na 160 °C.
  • Ohnivzdornou nádobu plníme střídavě vrstvou cibule se slaninou a vrstvou brambor posypaných mletým jalovcem (na každou vrstvu cca 1 lžička), osolených a dle chuti opepřených.
  • Končíme vrstvou brambor a zalijeme 150 ml vody.
  • Nádobu uzavřeme víkem a pečeme asi 1 hodinu.
  • Víko odkryjeme, na brambory poklademe kousky másla, teplotu zvýšíme na 250 °C a necháme zezlátnout (cca 10-15 minut.)
  • Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]