Dietní bramborový salát po kterém není těžko
(Tony Linhart v časopise: "Chatař a chalupář, str. 39, čís. 12, 1997, žlučníková dieta)
Suroviny pro 4 osoby:4 šálky vařených lojovitých brambor, nakrájených na plátky200 g kořenné zeleniny: mrkve, celeru a petržele1/4 šálku sterilovaného hrášku (můžeme vynechat)1/4 šálku sekané pažitky nebo i sušené
Zálivka pro opatrné:troška rostlinného oleje, citrónová šťáva (popř. zředěného vinného octa), práškový cukr, sůl, špetka pepře, třeba i lžička plnotučné hořčice - to vše podle chuti
Zálivka pro více odvážné:1 kelímek kysané smetany, sůl, práškový cukr, citrónová šťáva, bílý mletý pepř
Postup přípravy:Do salátové mísy vložíme plátky brambor, přidáme uvařenou a pokrájenou kořennou zeleninu, hrášek a sekanou pažitku.Tradiční kyselou okurku netradičně vynecháme a syrovou cibuli nahradíme aromatickou pažitkou.Salát necháme několik dní rozležet v chladu a pak podáváme např. s "Dietním kaprem podle kněžny Zahájské". Poznámka: První zálivku je dobré promíchat ještě s teplými bramborami, dostanou lepší a zajímavější chuť.
Obdobný dietní bramborový salát v DDK:
Bábinčin bramborový salát s "Moravankou"
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME