Citrónové a bylinkové nové brambory
(Jo-Anne Coxová a Elizabeth Towersová "1000 oblíbených receptů z celého světa", Nakladatelství Columbus Praha 2000,)
Suroviny:
Na citrónové brambory:1 kg nových brambor25 g másla1 lžíce citrónové kůry 2 lžíce citrónové štávy1 lžíce sekaného čerstvého kopru nebo pažitkysůl a pepř
Na bylinkové brambory:1 kg nových brambor2 lžíce oleje1 lžíce bílého vinného octašpetka hořčicešpetka moučkového cukrusůl a pepř2 lžíce bylinek ( petrželka, pažitka, majoránka, bazalka, a rozmarýn - vše nasekáme a smícháme)
Postup přípravy:
Varianta citrónové brambory:
Brambory oškrábeme a uvaříme během 15 minut do měkka. Mezitím nahřejeme máslo na mírném plameni, přidáme citrónovou kůru, šťávu z citrónu a bylinky. Osolíme a opepříme. Brambory scedíme a polejeme je citrónovým máslem.
Varianta bylinkové brambory:
V malé misce našleháme olej, ocet, horčici, moučkový cukr, koření, nasekané bylinky a vše dobře promícháme. Směs naneseme na brambory tak, aby se zcela obalili. Pokrm před podáváním na talíři ozdobíme čerstvými bylinkami. Podáváme teplé i studené.
nahoru
ZPĚT do kapitolyHOME