Smetanové zapečené brambory
(Recept z magazinu "Hospodářských novin", str. 23, říjen 2005))
Smetanové brambory - připravujeme z brambor nakrájených na tenké plátky, které osmahneme a na závěr je zapečeme ve směsi ochucené smetany se škrobem. Brambory se u nás až do konce 18. století pěstovaly jen jako zajimavá okrasná rostlina v zámeckých parcích a tehdy ve všeobecném domnění bylo, že jde o rostlinu jedovatou. V důsledku válek a nepokojů v Evropě v 18. století, doprovázenými krutými hladomory, se je však lidé brzy naučili jíst. Proto si můžeme připravit následující báječnou přílohu, vhodnou ke všem pečeným masům, rybám a drůbeži.
Suroviny pro 4 porce:
  • 500 g brambor, na 2 mm plátky
  • 2 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce oleje
  • sůl a bílý pepř
  • 1 cibule, na drobno
  • 200 ml smetany - šlehačky
  • 1 lžička škrobu
  • muškátový oříšek

    Postup přípravy:
    Nakrájenou cibuli necháme na oleji ve větším kastrolu zesklovatět. Do šlehačky přimícháme škrob, utřený česnek, osolíme, okořeníme. Směs nalijeme na cibuli a necháme ji za míchání mírně provařit až šlehačka zhoustne. Přidáme plátky brambor a důkladně promícháme. Pak vymažeme nádobu na pečení, přendáme do ní bramborovo - smetanovo-bramborovou směs, dobře schladíme a pečeme asi hodinu při 140°C.

    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]