Vařené nové brambory s tvarohovou (brynzovou) pastou a bylinkami
(Maryna Klimentová, Dr. Svatopluk Štampach: "Pochoutky z brambor", str. 56, Avicena Praha, 1982, upraveno DDK)

Suroviny:
  • 1 kg nových brambor
  • sůl a kmín
    Na tvarohovou pastu
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 250 ml sladké smetany
  • sůl
  • 3 lžíce pažitky, nadrobno nasekané

    Postup přípravy:
    Nové brambory oškrábeme, uvaříme v osolené vodě s kmínem, uvařené scedíme a dáme do nahřáté mísy, zakryté pokličkou. Brambory přelijeme tvarohovou omáčku nebo ji podáváme zvlášť, - každému dáme malou misku s omáčkou, do které si kousky brambor namáčí.
    Příprava tvarohové omáčky:
    Měkký tvaroh prolisujeme, našleháme se smetanou, přidáme sůl a hodně jemně nasekané pažitky. Do zálivky je možno přidat i dvě vařená, jemně nasekaná vejce.
    Tvaroh můžeme zaměnit za pikantnější brynzu. Kterou rozdrobíme smícháme se smetanou nasekanou petrželkou a osolíme podle chuti - brynza je již dost slaná. Posypeme osmahnutou cibulkou.
    nahoru
    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]