Řecké pečené brambory (2x)

Řecké brambory s citrónem a oregánem - Patates lemonates riganates
(Marthy Elefteriadu: "Řecká kuchyně", str. 154, Nakladatelství Metramedia Praha, 200, řecká kuchyně)
Olympijský olivový věnec - Athény 2004Suroviny:
  • 1 kg brambor, očištěné, na půlměsíčky
  • 4-5 lžíc másla
  • 1 lžička oregána
  • 1-2 stroužky česneku
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • šťáva ze 2 citrónů

    Postup přípravy:
    Brambory nakrájené na půlměsíčky necháme jednu hodinu odstát ve vodě, aby se vyloužil nadbytek škrobu. Pak je osušíme a vložíme do nádoby, kde je polijeme citrónovou šťávou a pořádně promícháme. Tím zajistíme jejich křupavost po upečení. Brambory rozložíme na pekáč, zalijeme máslem, osolíme, opepříme, přidáme česnek a posypeme oregánem. Po podlití vodou je pečeme asi hodinu při 180°C. Pokud je třeba, trochu je podlijeme i během pečení.
    nahoru

    Řecké brambůrky pečené v troubě - Patatules furnu
    (Marthy Elefteriadu: "Řecká kuchyně", str. 156, Nakladatelství Metramedia Praha, 200, řecká kuchyně)
    Suroviny:
  • 1 kg brambor
  • 2 šálky vývaru
  • sůl
  • paprika
  • 1/4 šálku másla
  • jemně nasekaná zelená petrželka nebo také kopr
  • 2 lžíce másla

    Postup přípravy:
    Vybereme drobné brambůrky, které očistíme a dáme do hrnce s vývarem a jedním šálkem vody. Uvedeme do varu a vaříme pod pokličkou asi 10 minut. Mezitím rozpustíme na pekáči máslo, přidáme scezené brambůrky, zamícháme, osolíme a posypeme paprikou. Pečeme v troubě na středním ohni (180°C) z obou stran asi 15 minut, dokud nejsou měkké a nemají pěknou načervenalou barvu. Občas je během pečení promícháme lžící, aby se propekly ze všech stran. Nakonec vmícháme 2 lžíce másla, zelenou petrželku. Podáváme s různými druhy masa.

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]