Uhlířina se zelím a kroupami
(A. Brehmen a kol: "Bezmasá kuchařka", Český literární klub, Praha 1991, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 800 g brambor
  • 400 g kyselého zelí
  • 150 g krup
  • sůl
  • kmín
  • 100 g slaniny


  • Postup přípravy:
    Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě. Zvlášť uvaříme kroupy a zelí a smícháme s uvařenými rozsekanými brambory. Podáváme omaštěné rozškvařenou slaninou.
    V severních Čechách se uhlířina dělá upotřebením zbytků jídla např. přidáním zbylých houskových knedlíků k bramborům nebo i nudlí a noků. Jako příklad uvádím jeden velmi jednoduchý recept. Naše babičky přidávaly k bramborám místo knedlíků stejný díl čerstvě uvařených širokých nudlí nebo flíčků a říkaly tomuto jídlu "Grenadýrmarš":
    Uhlířina s houskovými knedlíky
    (Juliana A. Fialová: "Česká kuchařka", str. 184, Nakladatelství Merkur, Praha 1975, česká kuchyně)
    Suroviny:
  • 500 g brambor
  • 500 g zbylých houskových knedlíků
  • sůl
  • sádlo, popřípadě škvarky na omaštění

    Postup přípravy:
    Brambory oloupeme pokrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Knedlíky nakrájíme na kostičky, prohřejeme na sádle, přimícháme k bramborám a pokrm omastíme. A je to! Podáváme se zeleninovými saláty.
    nahoru

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]