Bramborové obloučky Anuše Kejřové-Navrátilové
(Anuše Kejřová-Navrátilová: "Úsporná kuchařka - Zlatá kniha malé domácnosti", 8. opravené a doplněné vydání, Hradec Králové, 1928, česká kuchyně)

Suroviny:
  • 60 g studených rozstrouhaných bramborů (nejlépe od předešlého dne)
  • 50 g mouky
  • 30 g másla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 1 vajíčko nebo voda na potření

  • Použijeme jako přílohu: k pečeným masům s pikantními omáčkami, rybám aj.

    Postup přípravy:
    Na vál dáme studené rozstrouhané brambory (nejlépe od předešlého dne). Přidáme mouku a máslo; máslo v mouce prsty rozdrobíme, vmícháme k bramborům, špetkou soli osolíme a jedním žloutkem a pomocí jedné nebo dvou lžíc dohromady v tužší těsto zpracujeme. Dobře válečkem je vytlučeme a přeložíme na tři díly, tak jako se překládá máslové těsto a necháme je asi půl hodiny odpočinouti. Pak těsto opět na sílu stébla rozválíme v placku. Z placky krájíme na dva prsty široké proužky, které poklademe na pomazanou a moukou posypanou obloučkovou formu, ale obrácenou (např. ve které též pečeme srnčí hřbet). Forma nesmí býti letovaná, neb by se v troubě rozletovala a zničila. Nato potřeme je vajíčkem neb vodou, formu dáme na plech a v troubě prudčeji pečeme asi 15 až 25 minut. Upečenými obloučky obkládáme např. rybu načerno nebo jiné pečeně a s pikantním omáčkami jako např. Vepřové "á la kančí".

    ZPĚT do kapitoly
    HOME
    [CNW:Counter]